FizyoPlatforum

Tam Versiyon: Hidrosefali
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Hidrosefali
    Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesidir. Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen Latince sözcüklerden oluşur. Genellikle çocuklarda görülür ve doğuştan meydana gelir ancak ileri yaşlarda da görülebilir.
Biriken sıvıya beyin-omurilik sıvısı denir. Amacı beyni ve omuriliği korumaktır. Bu sıvının dolaşımı sırasında bir ya da birkaç noktada oluşan tıkanmalardan ötürü oluşan sıvı birikimine Hidrosefali denir.
[Resim: 5hi3tzh.jpg]
Başlıca belirtileri:
-Başın normalden fazla büyümesi
-Bıngıldakta şişlik
-Kafadaki damarların belirginleşmesi
-Kusma
-Bebeğin çok az uyuması
-Baş ağrısı
-Bulantı
-Çift görme
-Huzursuzluk
-Nöbetler…
Başlıca Nedenleri:
-Erken doğum
-Beyin enfeksiyonları ya da anne karnında geçirilen enfeksiyonlar
-Beyin tümörleri
-Beyin içi kanamaları
-Doğum yaralanmaları
-Bebeğinizin beynindeki kan damarlarının düzgün oluşmaması
-Çocuklukta kafa travmalar
Hidrosefalide tanı:
-Tomografi
-Manyetik Rezonans(MR)
-Beyin ultrasonografisi(Yenidoğan)
Tedavi:
    Hidrosefalinin tedavisinde ilaçlarla tedavi mümkün değildir sadece uzmanlar tarafından yapılacak cerrahi girişimlerle hidrosefali tedavi edilebilir. Cerrahi girişime hidrosefalinin altında yatan neden göre yön verilir. Beyin-omurilik sıvısının dolaşımının bozulmasına neden olan bir tıkanıklı varsa tıkanıklığa yönelik cerrahi işlem yapılabilir. Tıkanıklık sorunu giderilemiyorsa beyin-omurilik sıvısının akışı başka bir yol üzerinden sağlanabilir.
    Beyin-omurilik sıvısının başka bir yol üzerinden aktarımını sağlamak için “şant” adı verilen uzun ince plastik, silikon bir boru kullanılır. Tek yönlü ve kontrollü hızda çalışması için kafa derisinin altında sistemin “pompa” denilen parçası bulunur. Fazla olan beyin-omurilik sıvısı bu ince boru sayesinde vücudun bir başka bölgesine taşınır böylece beyin içindeki basıncın artması önlenir.
[Resim: rln5fkb.jpg]