FizyoPlatforum

Tam Versiyon: POSTÜRAL PROBLEMLERDE GÖRÜLEN OMURGA TİPLERİ
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Çevrenize baktığınızda herkesin birbirinden farklı postürlere sahip olduğunu görürsünüz. Bazıları boynu bükük , bazıları asker gibi dimdik yürür. Birinin üzerinde duran bir kıyafet sizin üzerinizde emanet gibi durabilir. Elbette bunların nedeni sadece postürel dengesizlikler değildir. Çoğumuzun aklına doğum , hamilelik sonrası sendrom , fiziki rahatsızlıklar , genetik veya psikolojik sorunlardan dolayı bu sorunlara maruz kaldığımız gelir. Lakin günlük yaşantımızda rastladığımız çoğu sorun postürel instabiliteden veya yanlış alışkanlıklardan köken almaktadır. Bu makalemizde sizlere postürel dengesizliklerde görülen omurga tiplerinden örnekler vereceğiz.
   
    KİFOZ ( YUVARLAK SIRT )
  • Sırttaki kamburluğun normalden fazla olmasıdır , kürek kemikleriniz birbirinden uzaklaşır ve baş öne doğru yer değiştirir. Öne eğilme egzersizlerinin çok yapılması , uzun süre gevşek pozisyonda oturma , bilgisayar ve  akıllı telefonlarla çok vakit geçirme , göğüs bölgesinden geçirilen bazı operasyonlar , osteoporoz gibi birçok rahatsızlık sonrası ve yaşlanmada görülür. Bu kişilerde sırt , omuz, baş , boyun problemleri ve kas ağrıları sık görülür. Bu duruş şekli sizi daha kısa ve sıska gösterir.
     LORDOZ
  • Bel çukuruna verdiğimiz isimdir. Bel çukurunuzun normalden fazla olması lordozu arttırır , az olması da belde düzleşme olarak bilinir. Kadınlarda bel düzleşmesi erkeklere göre daha fazladır . Özellikle hamilelerde , obezlerde, karın kasları zayıf olanlarda , sürekli bira gibi içki içenlerde ve karın bölgesinde kilosu olanlarda lordoz fazladır. Uzun topuklu ayakkabı giyenlerde lordoz artabilir . Günlük döngüde fazla gevşek oturmak belde düzleşmeyi arttırabilir. Bu durum bel ağrılarına neden olur.
       KİFOLORDOTİK POSTÜR
  • Kifoz ve lordozun beraber görüldüğü postürdür. Baş öne çıkmış , boyun çukurluğu artmış , leğen kemiği öne eğilmiş . dizler geriye gitmiştir. Hem bel çukurunuzda hem de sırt kamburluğunuz da artış görülür. Bu postüre yorgunluk veya gevşek postür de denebilir.