FizyoPlatforum

Tam Versiyon: Hamilelikte güvenli akupunktur ve kuru iğneleme
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Safe acupuncture and dry needling during pregnancy: New Zealand physiotherapists’ opinion and practice

Hamilelikte güvenli akupunktur ve kuru iğneleme: Yeni Zelandalı fizyoterapistlerin görüşü ve uygulaması
McDowell JM, Kohut SH, Betts D. Safe acupuncture and dry needling during pregnancy: New Zealand physiotherapists' opinion and practice. J Integr Med. 2019 Jan;17(1):30-37. doi: 10.1016/j.joim.2018.11.006. Epub 2018 Nov 28. PMID: 30528519.


Hamile olan kadınların çoğu hamilelikle ilgili olmayan çeşitli sebeplerden  dolayı fizyoterapi ve akupunktur aramaktadırlar.Akupunktur Yeni Zelanda'da (NZ) 1982'den beri fizyoterapistler tarafından öğretilmekte ve uygulanmaktadır. Yeni Zelanda'daki fizyoterapistler Batı tıbbi akupunkturunu ve/veya geleneksel Çin akupunkturunu uygular. Kuru iğneleme (DN) veya tetik nokta iğneleme, bir miyofasyal tetik noktasını devre dışı bırakmak için bir iğnenin kısa süreli yerleştirilmesi uygulaması olarak bilinmekte ve Yeni Zelanda Fizyoterapi Akupunktur Derneği (PAANZ) tarafından akupunkturun bir bileşeni olarak öğretilmekte ve uygulanmaktadır. Yeni Zellanda fizyoterapistleri tarafından hamile kadınlar için sağlanan akupunktur tedavisi, benzer nörolojik ve kas-iskelet sistemi şikayetleri olan hamile olmayan kadınların tedavisine kıyasla “muhafazakar” olarak kabul edilmiştir . Yeni Zelanda'da herhangi bir olası düşük için “suçlanma korkusunun” fizyoterapi akupunktur uzmanlarının koruyucu, muhtemelen savunmacı uygulamalarına katkıda bulunduğu öne sürülmüştür . pratisyenlerinin Yeni Zelanda'da hamilelik sırasında kadınlara tedavi sunup sunmadığı veya hamileliğin erken sonlandırılması potansiyeli konusunda aynı endişelere sahip olup olmadıkları bilinmemektedir.Uluslararası olarak, uygulayıcılar arasındaki bu sakınma Çin'in gebelikte “yasak” akupunktur noktaları teorilerine ve erken gebelik kaybının yaygınlığına bağlanmıştır.  Düşük, klinik olarak tanınan tüm gebeliklerin en az %10'unda meydana gelir , ancak 2391 Yeni Zellanda 'lı kadından oluşan rastgele bir örneklemde, neredeyse üç gebe kadından birini etkileyen spontan düşük bildirmiştir . Bu erken gebelik kayıplarının yaklaşık %80'i ilk trimesterde meydana gelmiştir . Carr “pratisyenler arasındaki tartışmasız en büyük korkunun, bir hastanın düşük yapması veya erken doğum yapması ve akupunktur tedavisinin dernek tarafından suçlanması senaryosu” olduğunu belirtmiştir.
Son zamanlarda, hamilelik sırasında akupunkturun güvenliği, özellikle klasik “yasak” akupunktur noktalarının kullanımı, uluslararası akupunktur literatüründe tartışılmaktadır. Hamilelikte tarihsel olarak "yasak" noktalar, geleneksel Çin tıbbı (TCM) teorileri ve zor doğum için akupunktur kullanımından geliştirilen inançlarla ilgilidir. CV noktaları 3-15 gibi bazı “yasak” noktaların, daha sonraki trimesterlerde yanlışlıkla uterus penetrasyonuna neden olmak gibi bariz nedenleri vardır. Jianjing (GB21) gibi diğer "yasak" noktalar daha az belirgindir. Akupunktur veya DN kullanılarak baş, boyun ve omuz ağrısını tedavi etmek için sıklıkla uyarılır . Bununla birlikte, Çin tıbbında GB21, doğumun hızlandırılması, alıkonan plasentayı tedavi etme ve anne sütünün boşalmasını teşvik etme ile de ilişkilidir . Metinler arasında tespit edilen tutarsızlıklar, uygulayıcıların kafa karışıklığını daha da artırır. Carr, LU7'yi “yasak nokta” olarak listelerken, Deadman ve diğerleri kabul etmez . Diğerleri, uygulamada bu noktalardan kaçınılması nedeniyle, “yasak” noktaların doğruluğunun insan denemeleri kullanılarak kanıtlanmadığını öne sürmektedir.
Bu çalışmanın birincil amacı, hamile kadınlar için akupunktur ve DN sağlayan Yeni Zellanda'lı  fizyoterapistlerinin görüşlerini, uygulamalarını ve anlayış düzeylerini incelemekti. Anket, uygulayıcıların hamile kadınlara iğneleme sunmaya hazır olup olmadıklarını ve her üç aylık dönemde hangi klasik akupunktur noktalarının ve/veya tetik noktalarının güvenli olduğunu düşündüklerini araştırdı. Çalışma ayrıca akupunktur uygulayanlar ile DN uygulayanlar arasında görüş farklılıkları olup olmadığıyla da ilgilendi. Farklı kavram ve uygulamalardan yararlanmak için çoktan seçmeli sorular, bir hasta skeci ve açık sorular kullanılmıştır.
Bu makalenin amaçları doğrultusunda, akupunktur (Batı ve geleneksel) ve DN, PAANZ Güvenli Akupunktur ve Kuru İğneleme Uygulaması Kılavuzuna göre tanımlanmıştır, çünkü bunlar NZ'deki çalışma grubuna aşina olan tanımlardır.
Çalışma tasarımı
Bu, Yeni Zellanda'lı fizyoterapistlerinin bir anketini ve görüşmelerini içeren karma yöntemli bir çalışmaydı. Anket sonuçları sağlandı ve nicel veriler betimsel olarak rapor edildi.  Görüşme verileri başka bir makalede ayrıca rapor edilecektir. Bu çalışma için etik onayı Auckland Teknoloji Üniversitesi Etik Kurulu tarafından 17/100 başvuru numarası ile verilmiştir.
Elektronik anketin geliştirilmesi
MEDLINE, AMED, CINAHL, PubMed, PEDro, DARE ve Cochrane Database of Systematic veri tabanlarını kullanarak literatür taraması.
Demografi
Yeni Zellanda'lı fizyoterapi akupunktur uzmanlarından ve/veya kuru iğneleyicilerden ankete katılmaya yönelik açık davette toplam 124 isimsiz EQ yanıtı alındı. “Uygun distal ve lokal akupunktur noktaları” ve skeç hastasının tedavisi için “tetik noktalar” ile ilgili açık sorular dışında, pratisyen katılımcılar için eksik veriler genel olarak düşüktü (%11). Katılımcıların yüzde elli beşi ve yüzde 51'i bu soruları sırasıyla atladı.
Tartışma
Negatif defansif tıp, onlardan fayda görebilecek hastalarda riskli işlemlerden kaçınılması olarak tanımlanmıştır . Son araştırmalar, gebelikle ilgili şikayetleri akupunkturla tedavi ederken artan düşük veya erken doğum oranları göstermemektedir . Bununla birlikte, çağdaş literatürdeki  çelişkili görüşler, uygulayıcıların hamile kadınlara akupunktur önermeden önce tereddüt etmesine neden olabilir.
Çözüm
Bulgular, NZ fizyoterapi akupunktur uzmanları ve kuru iğneciler için, hamilelik sırasında özellikle LBP ve PGP olmak üzere kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları için kadınlara iğne tedavisi sunma konusunda temkinli bir isteklilik göstermektedir. Bununla birlikte, ciddi olumsuz olaylardan duyulan korkunun uygulamayı etkilediği görülmektedir. Hamile kadınlarda LBP ve PGP'nin etkili ve güvenli tedavisini gösteren büyük araştırmalarla, kadınlara kanıta dayalı ilgili bakımın sunulmadığı tartışılabilir.