FizyoPlatforum

Tam Versiyon: ROTATOR CUFF YIRTIKLARI
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
 Rotator manşet ( rotator cuff ) yırtıkları yetişkinler arasında oldukça sık bir ağrı ve sakatlık nedenidir. Yırtık bir rotator manşet, omuz çevresini zayıflatacak ve güçsüzleştirecektir. Bu durum , saç tarama, giyinme gibi birçok günlük aktiviteyi ağrılı bir hale getirebilir.

Oluşabilecek yırtık tipleri 2 farklı şekilde görülür.

PARSİYEL YIRTIKLAR: Tendonun kısmi olarak yırtılmasından oluşur.

TAM KAT YIRTIKLAR: Tendonun iki parçaya ayrılmasıdır. Pek çok vakada humerus yapıştığı yerden ayrılır.

Rotator manşet ( rotator cuff ) yırtığı oluşma nedenleri nelerdir?
VASKÜLER BESLENME KUSURU: Yaşlanmayla birlikte rotator manşet tendonlarının kanlanması da azalır. Kan akımı azalınca vücudun doğal tamir mekanizmaları harekete geçip zedelenmeyi onarmakta yetersiz kalır. Sonuçta tendon yırtığı ilerleyerek tam kat halini alır.

DEĞENERATİF DEĞİŞİKLİKLER: Tendondaki aşınmaya bağlı olarak zaman içinde yavaş yavaş gelişir. Yaşlanmayla bu dejenerasyon doğal olarak oluşur. Rotator manşet yırtıkları dominant kolda daha sık görülür. Eğer bir taraf omuzda dejeneratif rotator manşet yırtığı olmuşsa diğer omuzda da ağrı olmasa bile yırtık gelişme riski yüksektir.
AŞIRI KULLANIM: Sürekli tekrarlayan şekilde aynı omuz hareketlerini yapmak rotator manşet tendonları üzerine aşırı stres yüklenmesine neden olur. Tenis, kürek, halter, beyzbol gibi sporlar buna örnektir.
OMUZ İNSTABİLE PROBLEMLERİ: Omuza binen anormal yükler ve internal impingement sendromu omuzun stabilitesini bozarak kaslarda yırtıklar oluşmasına neden olur.

Rotator manşet yırtığının belirtileri nelerdir?

AĞRI: Omuzun önüne yayılan ve geceleri,istirahat sırasında geçmeyen ve aktivite sırasında görülen ağrılar şeklindedir.
ZAYIFLIK VE FONKSİYON BOZUKLUĞU
İNSTABİLİTE               
BAŞ ÜSTÜ AKTİVİTELERDEN KAÇINMA
ATROFİ


*Genellikle dominant tarafta ve 40 yaş üstü kişilerde dejenerasyon sonucu veya sporcularda tramvaya bağlı meydana gelebilmektedir.

Tanıyı nasıl koyarız?
Hastanın hikayesini alarak ve testlerimizi(Neer Testi,Hawkins Testi,Jobe Testi,Kuvvet Testleri) yaparak ve hastanın XR ve MR görüntülerini inceleyerek tanı konulur.


Tedavisi nasıl yapılır?

Cerrahi dışı tedavi:
1-istirahat
2-aktivite değişikliği
3- Ağrı kesici ilaçlar
4- Güçlendirme egzersizleri ve fizik tedavi
5- Steroid enjeksiyonu

Cerrahi tedavi

Cerrahi dışı yöntemlerle ağrının giderilemediği durumlarda cerrahi bir diğer alternatifimizi oluşturur . Sürekli ağrının devam etmesi durumlarında veya çok aktif yada sporcu iseniz bu da cerrahi için bir endikasyondur.

Cerrahi için diğer endikasyonlar şunlardır;
- 6 ile 12 aya varan bir süredir ağrının olması
- 3 cm den büyük bir yırtık olması
- omuzda ileri derecede güçsüzlük ve fonksiyon kaybı olması
- akut bir yırtık olması durumlarında cerrahi düşünülmektedir.

Cerrahi tedavi seçeneklerimiz;
Açık cerrahi veya artroskopik cerrahiden oluşmaktadır. Rotator manşet tamiri için omuz artoskopisi ile yapılan tamir güncel olan yöntemdir. Omuz artroskopisi en az invaziv olan, ek kesi gerektirmeyen, rehabilitasyon süresi kısa olan, enfeksiyon riski en az olan, iyileşme süresi en hızlı olan yöntemdir.


Cerrahi sonrası tedavi:
Cerrahi operasyondan sonra fizik tedaviye başlanmalıdır.Erken rehabilitasyona başlandığı taktirde fonksiyonlar daha hızlı ve kolay şekilde kazanılmaktadır.Bu sebeple operasyondan sonra 1. Hastada fizyoterapist eşliğinde pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri önerilmektedir.İlerleryen haftalarda codman egzersizleri dikkatli verilmeli çünkü codman egzersizlerinin hastanız tarafından doğru yapılmadığı taktirde EMG aktivitesini arttırdığına dair araştırmalar bulunmaktadır.Ayrıca bilinenin aksine deltoid kuvvetlendirme ve internal rotasyon çalışma egzersizleri bu hastalarda yapmamamız gereken egzersizler arasında bulunmaktadır.


Etiket:ortopedi,rehabilitasyon,rotator cuff,ağrı,yırtılma,egzersiz.