FizyoPlatforum

Tam Versiyon: 10.000 ADIM MESELESİ
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Yürüyüş, en basit ve en kolay yapabileceğimiz bir aerobik egzersizdir. Yapılan bir araştırmada, herhangi bir hastalığı olmayan ve spor yapmayan fakat gün içinde işe yürüyerek giden ve merdiven kullanan kişilerin günlük adım sayısı azaltılmış. Çalışmaya katılanlar, 2 hafta boyunca bisiklet ve yürüme yerine araba, merdiven yerine asansör kullanmışlar. Sadece bu hareket kısıtlaması ile 2 hafta sonra bu kişilerin iç organlarındaki yağlanma %7 artmış, kas oranında ve insülin hassasiyetinde azalma ortaya çıkmıştır. ( Olsen , 2008). Bu nedenle günlük yaşam hayatta aktif olmak , sağlığınız için muhakkak faydalıdır.

   Şimdi gelelim sayısal değerlere ;
  • Sağlıklı bir yetişkin olarak günlük 2500 adımdan az yürüyorsanız, sedantersiniz. Yani oldukça hareketsiz bir yaşam stiliniz var hemen kendinize çeki düzen vermeniz gerekiyor. Angry
  • 2500-3000 arası adım atıyorsanız hareketiniz az , 5000-7500 arası ise biraz hareketlisiniz.
  • 7500-10000 arası normale yakın bir değer lakin asla yeterli değildir.
  • Günlük 10000 adım ve üzeri atıyorsanız hareketlisiniz demektir. Böyle devam  Rolleyes 
    
    Yapılan en büyük yanlışlardan biri de , günlük 10 bin adım atıp " bugünlük bu kadar yeter " demektir. Adım sayımızı bir anda veya düzensiz olarak yükseltmek yerine , ritmik olarak eklemeler yapmamız gerekmekte. Yapacağımız yürüyüşleri , haftalık belirli periyotlarda , gerekirse günü belli vakitlere bölerek yapmak başta kardiyovasküler sistemimiz olmak üzere diğer sistemlerimize optimum katkı sağlayacaktır. 

   Unutulmaması gereken en değerli nokta ise , yürüyüşünüzün süresini ve temposunu ayarlamadığınız sürece ve diğer egzersizleri ihmal ettiğiniz sürece sağlanan faydanın minimum olacağıdır. Böyle bir yaklaşım , başlangıçta kişide olumlu etkiler hissettirse de zamanla bu etki plato noktasına gelecek daha fazla fayda sağlanamayacaktır. Bu durum ileride kişide psikolojik yıpranma , hedeflerine ulaşamamakta sorun , takıntılar vs. , gibi sorunlara neden olacaktır. Bu nedenle tempomuzu arttırmak ve yapılan yürüyüş parkurunu daha zorlu hale getirmek ( daha eğimli yüzey tercih etme gibi ) daha faydalı olacaktır. 


   Sağlıklı günler ,


[Resim: b98WD8.jpg]

Kaynakça : Alp E. ; Egzersizin Kitabını Yazdık , 2019 , s.79