FizyoPlatforum

Tam Versiyon: Ankilozan Spondilit
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Halk arasında omurga ya da bel romatizması olarak bilinen Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan; omurgayı ve omurga ile kalça kemiği arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizma türüdür.


[Resim: yT3SSG.jpg]

İltihaplanma sonucu bu iki kemik birleşerek tek bir kemik hâlini alır. Sakroiliak eklem yani omurganın alt bölümü ile leğen kemiklerinin arasında kalan bölge çoğunlukla ilk olarak etkilenir. Zaman içinde hastalığın ilerlemesi ile tüm omurga boyunca etkisini gösterebilir. Hastanın başta bel bölgesi olmak üzere kalça, omurga, diz, ayak bileği ve diğer eklemlerinde de iltihaplanma oluşabilir ve buna bağlı hareket kısıtlanmaları gözlenir. Omurganın alt bölümünden başlayarak boyun bölgesine kadar tüm disk kenarları ve bağlarda iltihaplanma ve sonrasında kemikleşme görülür. Bunun sonucunda omurganın üst kısmında ön tarafa doğru eğrilik oluşur. 

Hayat kalitesini düşüren bu hastalığın seyri ve şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Hastaların büyük çoğunluğu kendi başlarına hayatlarına devam edebilseler de, hastalığın ilerleme gösterdiği bir grup hastada omurga hareketi bütünüyle kısıtlanabilir. Çoğunlukla hastalığın seyri iyilik dönemleriyle devam etse de ara sıra gelişen atak dönemleri ile alevlenir. Çok sık karşılaşılan bir hastalık olmadığından genellikle kireçlenme, bel fıtığı, kemik erimesi ile karıştırılır. Ancak kireçlenme ve kemik erimesi yaşlılarda görülürken bu hastalık gençlerde görülür.

Belirtiler 

Ankilozan spondilitin erken belirtileri ve semptomları, özellikle sabah ve hareketsizlik dönemlerinden sonra bel ve kalçalarınızda ağrı ve sertlik içerebilir. Boyun ağrısı ve yorgunluğu da yaygındır. Zamanla, semptomlar düzensiz aralıklarla kötüleşebilir, düzelebilir veya durabilir.

En sık etkilenen alanlar:

-Omurganızın tabanı ile pelvisiniz arasındaki eklem
-Sırtınızdaki omurlar
-Tendonlarınızın ve bağlarınızın, esas olarak omurganızda, ancak bazen topuklarınızın arkası boyunca kemiklere bağlandığı yerler
-Göğüs kemiğiniz ve kaburgalarınız arasındaki kıkırdak
-Kalça ve omuz eklemleriniz

Komplikasyonlar

Şiddetli ankilozan spondilitte, vücudun iyileşme girişiminin bir parçası olarak yeni kemik oluşur. Bu yeni kemik yavaş yavaş omurlar arasındaki boşluğu doldurur ve sonunda omurların bölümlerini birleştirir. Omurganızın o kısımları sertleşir ve esnek olmaz. Füzyon ayrıca göğüs kafenizi güçlendirebilir ve akciğer kapasitenizi ve fonksiyonunuzu kısıtlayabilir.

Diğer komplikasyonlar şunları içerebilir:

Göz iltihabı (üveit): Ankilozan spondilitin en yaygın komplikasyonlarından biri olan üveit, hızlı başlangıçlı göz ağrısına, ışığa duyarlılığa ve bulanık görmeye neden olabilir. Bu semptomları geliştirirseniz hemen doktorunuza görünün.

Sıkıştırma kırıkları: Bazı insanların kemikleri ankilozan spondilitin erken evrelerinde incelir. Zayıflamış omurlar parçalanabilir ve durgun duruşunuzun şiddetini artırır. Vertebral kırıklar, omuriliğe ve omurgadan geçen sinirlere baskı yapabilir ve muhtemelen yaralayabilir.

Kalp sorunları: Ankilozan spondilit, vücudunuzdaki en büyük arter olan aortunuzda sorunlara neden olabilir. İltihaplı aort, işlevini bozan kalpteki aort kapağının şeklini bozduğu noktaya kadar genişleyebilir.

Tedavi

Ankilozan spondilit için bir tedavi yoktur, ancak tedaviler semptomlarınızı azaltabilir ve muhtemelen hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Enflamasyonunuzu, ağrınızı ve sertliğinizi rahatlatmak için Non-steroid Anti İnflamatuar ilaçlar doktorunuz tarafından verilebilir.

AS'de Fizyoterapi?

Fizik tedavi AS tedavisinin önemli bir parçasıdır. Ağrıyı hafifletmeyi, omurga hareketliliğini ve fonksiyonel kapasiteyi artırmayı, sabah sertliğini azaltmayı, postüral deformiteleri düzeltmeyi, hareketliliği arttırmayı ve hastaların psikososyal durumunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

AS için fizik tedavinin spesifik stratejileri şunları içerir:

-Duruş eğitimi
-Eklemleri sağlıklı tutmak için germe egzersizleri
-Hareket açıklığı egzersizleri
-Göğsünüzün kaslarının sizi desteklemesine yardımcı olan güçlendirici egzersizler
-Dayanıklılığı artırmak için aerobik egzersiz
-Hareketliliği koruyacak aktivite, hareket ve duruş için bir plan geliştirmek
-Hareket ve ağrıya yardımcı olmak için su bazlı programlar. 

Ankilozan Spondilit için birkaç egzersiz:

[Resim: 08rmeY.jpg]

Duruşu korur

-Topuklarınız ve kalçalarınız duvara değecek şekilde bir duvara karşı durun.
-Omuz bıçaklarınızı birlikte sıkın.
-5 saniye tutun, sonra gevşeyin.
-Tekrar et

[Resim: NpQ3M1.jpg]

Duruşu iyileştirir

-Karnına uzan.
-Kendinizi yavaşça dirseklerinize doğru çekin, böylece göğsünüz yerden kalkacaktır.
-Eğer yapabiliyorsanız, kollarınızı düzeltin.
-10 ila 20 saniye basılı tutun, ardından başlangıç konumuna geri dönün. Tekrar et.

[Resim: gcOTd3.jpg]

Göğüs kaslarını uzatır

-Ayaklarınız yerde olacak şekilde sandalyeye dik oturun.
-Dirsekleriniz yanlara gelecek şekilde, destek için ellerinizi başınızın arkasına yerleştirin.
-Başınızı sabit tutarak, omurganızın üst kısmını sandalyenin arkasına yavaşça yuvarlayın.
-5 ila 10 saniye basılı tutun, ardından başlangıç konumuna dönün. Tekrar et.

[Resim: YgeEAB.jpg]

-Karnına uzan.
-Bir ayağınızın üst kısmına bir kayış, kemer veya çarşaf takın.
-Kas boyunca bir gerginlik hissedene kadar kayışı omzunuzun üzerinden yavaşça çekin.
-10 ila 20 saniye basılı tutun, ardından başlangıç konumuna geri dönün. Diğer tarafta tekrarlayın.

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Doktorunuz ve fizyoterapistlerinizi düzenli olarak görmek ile birlikte durumunuza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler.

Aktif kalmak. Egzersiz, ağrıyı hafifletmeye, esnekliği korumaya ve duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Isı ve soğuk uygulayın. Sert eklemlere ve sıkı kaslara uygulanan ısı ağrı ve sertliği azaltabilir. Isıtma pedlerini, sıcak banyoları ve duşları deneyin. İltihaplı bölgelerdeki buz, şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir.

Sigara içme. Eğer sigara içiyorsanız, çıkın. Sigara içmek genellikle sağlığınız için kötüdür, ancak ankilozan spondilitli insanlar için ek problemler yaratır, bu da nefes almayı daha da engeller.

İyi bir duruş uygulayın. Aynanın önünde durmak, ankilozan spondilit ile ilişkili bazı problemlerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.