Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KARPAL TÜNEL SENDROMU
#1

                                                       KARPAL TÜNEL SENDROMU

Karpal tünel, insan elinin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlar ile çevrili dar bir kanaldır. Karpal Tünel Sendromu bir ya da her iki elin ilk üç parmağını tutan ilerleyici özellik gösteren hastalıktır. Sıklıkla ilk üç parmağı etkiler. Ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlükle kendini gösterir. Genellikle 40 – 50 yaş arası kadınlarda daha sık görülür.

 
NEDENLERİ - RİSK FAKTÖRLERİ

Sinirlere ve sinir sistemine zarar veren koşullar karpal tünel sendromu riskini artırabilir. Örneğin diyabet gibi bazı kronik hastalıklar, sinir hasarına neden olabildiği için karpal tünel sendromuna yol açabilir.

Obezite de karpal tünelin ufalmasına neden olabileceği için karpal tünel sendromu için bir risk faktörüdür.

Hamilelik ve menopoz sırasında da yaygındır, genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.

Kadınların olma olasılığı erkeklerden üç kat daha fazladır. Bunun nedeni, kadınların daha küçük karpal tünellere sahip olma eğiliminde olmalarıdır.

İş yerindeki mekanik nedenler vakaların çoğunda etkin rol oynamaktadır. Belli hareketlerin sık olarak tekrar edilmesinin karpal tünel sendromu ile ilişkisi mevcuttur. Marangozlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlar daha yatkındırlar. En sık olarak erkeklerde kasaplık mesleği ile uğraşanlarda görülmektedir.

Ayrıca hipotiroidi olan kişilerde de rastlanabilir. 

 
 
BELİRTİLERİ

Parmaklarda uyuşma ve karıncalanmanın yanı sıra elde oluşan güçsüzlük kişinin herhangi bir şeyi tutamamasına, rahatça kavrayamamasına, nesnenin elinden kayıp gitmesine neden olur. Bu yüzden kişinin hayat kalitesi düşer, günlük hayatında yapması gereken rutin işlerin aksaması söz konusu olur.

Karpal tünel sendromunun belirtilerini maddeler halinde sıralamak gerekirse:
·        Parmaklarda uyuşma,
·        Elde güçsüzlük,
·        El, el bileği, kol ağrısı,
·        Parmaklarda karıncalanma hissi,
·        Parmaklarda hissizlik,
·        Elde hissizlik

Bulguları ilk dönemlerde eli kullandıkça ortaya çıkar. Ancak hastalık ilerledikçe dinlenme sırasında dahi şikayetler meydana gelebilir. Hatta bu uyuşma ve ağrılar kişiyi gece uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. İleri evrelerde eldeki kuvvetsizlik artar. Daha ileri evrelerde kas zayıflığı oluşabilir. Hissizlik iyice artar. 


 
TEDAVİ

Hastalığın teşhisi çoğunlukla hastanın şikayetleri dinlendikten ve muayene işleminden sonra konulur. Ancak kesin tanı için doktorlar, basının derecesinin anlaşılmasını sağlayan EMG tetkiki isteyebilir.  

  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Tekrarlayan hareket semptomlarınıza neden oluyorsa, daha sık ara verin veya ağrıya neden olan aktiviteyi biraz daha az yapın.
  • Egzersizler: Esneme veya güçlendirme hareketleri sizi daha iyi hissettirebilir. Sinir kayma egzersizleri, sinirin karpal tünelinizde daha iyi hareket etmesine yardımcı olabilir.
  • Hareketsizleştirme: Doktorunuz bileğinizin hareket etmesini önlemek ve sinirleriniz üzerindeki baskıyı azaltmak için atel takmanızı söyleyebilir. Bu uyuşma veya karıncalanma hissinden kurtulmak için geceleri bir tane giyebilirsiniz. Bu, daha iyi uyumanıza ve medyan sinirinizi dinlendirmenize yardımcı olabilir .
  • İlaçDoktorunuz,şişliği azaltmak için size anti-enflamatuar ilaçlar veya steroid iğneleri verebilir.
  • Ameliyat.: Bu tedavilerden hiçbiri işe yaramazsa, tünelin boyutunu artıran ve siniriniz üzerindeki baskıyı hafifleten karpal tünel açma adı verilen bir ameliyatınız olabilir.
 
Karpal tünel egzersiz yapılarak tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Ancak tedavi koşulları, hastalığın derecesine ve seyrine göre farklılık gösterebilir. Başlangıç döneminde veya hafif düzeydeyse ameliyatsız yöntemler uygulanabilir. Ameliyatsız karpal tünel sendromu tedavi yöntemlerini fizik tedavi, el parmak egzersizleri ve el bileğini sabitlemeye yarayan ateller yani bileklikler olarak sıralayabiliriz. Cerrahi müdahalede amaç, kalınlaşan bağ dokusunu gevşetmektir. Operasyon sonrasında hastalığın tekrarını önlemek ve iyileşme sürecini başlatmak için yine fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması gerekir.

 
EGZERSİZLER

Egzersizlerin bir uzman tarafından belirlenmesi, tedavinin seyri açısından büyük önem taşır.

●    Karpal tünel sendromunda yaygın olarak uygulanan esneme egzersizlerinden ilkinde, kol düz bir şekilde karşıya uzatılır ve el parmakları yukarı bakacak, avuç içi ise karşıyı gösterecek şekilde pozisyon alınır. Daha sonra diğer elle parmak uçlarından tutulur ve parmak uçları göğse doğru hafifçe çekilerek esnetilir. Çekme açısı, el bileğini zorlayacak ya da zedeleyecek ölçüde fazla olmamalıdır.
●    İkinci egzersizde yine ilk egzersizdeki gibi kol öne doğru uzatılır. Ancak elin pozisyonu bu kez avuç içleri göğsü, parmak uçları ise zemini gösterecek şekildedir. Parmak uçları kavranarak el hafifçe göğse doğru esnetilir.
●    Üçüncü egzersizde kol, avuç içi yukarı bakacak şekilde öne doğru uzatılır ve el yumruk pozisyonuna getirilir. Daha sonra parmaklar açılır ve el gergin bir şekilde tutulur. Bir sonraki adımda bu kez parmak uçları hafifçe zemini gösterecek şekilde el bileği geriye doğru bükülür. Diğer elle baş parmak kavranır ve aşağı doğru esnetilir.
●    Dördüncü egzersizde kol dirsekten bükülü, el parmak uçları tavanı, avuç içi ise karşıyı gösterecek şekilde pozisyon sağlanır. Önce baş parmağın haricinde kalan parmaklar üst taraftan bükülerek pençe hareketi yapılır. Daha sonra parmaklar tamamen bükülerek yumruk yapılır. Son olarak baş parmak diğer parmakların üstüne kapatılır. Bu pozisyonda birkaç saniye bekledikten sonra egzersiz tekrarlanır.
Egzersizlerin yanısıra elektroterapi modaliteleri de kullanılabilir. Örneğin; nemli sıcaklık ajanlarından parafin ardından ağrıyı azaltmak amaçlı ultrason verilebilir. Daha sonra kas gücünü ve kavrama kuvvetini arttırmak için yüksek yoğunluklu lazer uygulaması kullanılabilir.



[Resim: 6gj21qt.png]
[Resim: 74885y3.jpg]
[Resim: 9t7mqm3.png]
[Resim: f6mudkk.jpg]
[Resim: 2gegx2m.jpg]

KAYNAKÇA:

https://www.webmd.com/pain-management/ca...our%20hand.

https://www.mayoclinic.org/diseases-cond...c-20355603

https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--...-syndrome/

https://www.healthline.com/health/carpal...l-syndrome
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi