06-18-2020, 08:09 PM
MAKALE NASIL YAZILIR?
FİKİR OLUŞTURURKEN
1) Yazmak istediğiniz konuya en uygun makale türünü seçin:
Haber makalesi: 5N 1K olgularını içeren, yakın zamanda oluşmuş haberleri yazmak için kullanılır.
Ana makale: Bilgiyi düz bir haber makalesinden daha yaratıcı ve açıklayıcı bir şekilde sunar. Bir kişi, olgu veya bir yer hakkında olabilir.
Açıklayıcı makale: Bir bilginin nasıl kullanılacağını ya da bir teknik hakkında açıklayıcı direktifler veren makalelerdir.
Profil makalesi: Bir kişinin röportajları ve çalışmaları hakkında yazılan makalelerdir.
2) Konunuz hakkında beyin fırtınası yapın:
Potansiyel konularınızın bir listesini yapın. Tutarlı ve özgün bir makale yazmak için konunuzu mümkün olduğunca daraltın. Kendinize şu soruları sorun:
* Bu konuyla ilgili ilgimi çeken ne?
* Bu konuyla ilgili göz ardı edilen noktalar neler?
* İnsanların bu konuyla ilgili ne bilmesini istiyorsunuz?
3) Merak ettiğiniz bir konuyu seçin :
Yazmayı seçtiğiniz konuyu önemsemelisiniz. Heyecanınızı aktarabilmeniz okuyucuların ilgisini çekecektir. Amacınız makalenizdeki konunun önemsenmesi gerektiğini okuyucuya hissettirmek olmalıdır.
4) Ön araştırma yapın :
Konunuza hiç aşina değilseniz bir ön araştırma yapmanız gerekir. Bunun için Google akademik ve pubmed gibi arama motorlarını kullanabilirsiniz. Olabildiğince çok okuma yapmalısınız. Yerel kütüphaneler, yayınlanan röportajlar ve dergi makalelerinden yararlanabilirsiniz.
5) Konuyu farklı bir açıdan ele alın:
Başkalarının yazdığı bir konuda makale yazıyorsanız konuyu onlardan daha farklı bir şekilde ele almalısınız. Makaleyi nasıl öne çıkarabileceğinizi düşünün.
6) Argüman belirleyin:
Kaliteli bir makale için kaliteli bir argümana ihtiyacınız var. Yazar makalede argümanını destekleyecek kanıtlar bulur. Argümanınızı tek bir cümleyle özetleyin. Örneğin: boyun ağrılarında servikal mobilizasyona ek olarak torakal mobilizasyon da yapılmalıdır. Bu konuya odaklanmanızı kolaylaştırır.
ARAŞTIRMA YAPARKEN
1) Argümanınız hakkında bilgi edinin:
Yaptığınız ön araştırmanın ötesine geçin. Söz konusu temel konuları artıları ve eksileri, uzmanların söylediklerini ve araştırdıklarını öğrenin.
2) Destekleyici kanıtlar toplayın:
Genel argümanınızı destekleyecek bilgiler toplamaya başlayın. Yaklaşık 3-5 sağlam örnek toplamalısınız. Daha fazla kanıt topladıkça hangilerinin daha güçlü olduğunu anlayarak öncelik vereceksiniz.
3) Güvenilir kaynaklar toplayın:
Çevrimiçi araştırma yaparken dikkatli olun. Yalnızca saygın gazeteler, konuyla ilgili uzmanlar, üniversite web siteleri, güvenilir dergiler gibi kaynaklardan yararlanın. Bir kaynağın doğru olduğunu kabul etmeden önce birkaç kaynakla desteklenip desteklenmediğine bakın.
4) Kaynaklarınızı listeleyin:
Kaynaklara atıf yapabilmeniz için nereden aldığınızı mutlaka yazın. Kaynağın bibliyografik bilgileri genellikle yazarın adı, makalenin başlığı, yayın başlığını, yılı, sayfa numarasını ve yayıncıyı içerir. MLA, APA ve Chicago en yaygın atıf stillerinden bazılarıdır.
(Pubmed üzerinden alıntı yapma)
(Google Akademik üzerinden alıntı yapma)
5) İntihalden kaçının:
Doğrudan başka bir kaynaktan metin kopyalamayın. Bunun yerine bu metni yeniden ifade edin veya bir alıntı ekleyin. Bir makaleden not alırken de hangi yazının size ait olmadığını dikkatli bir şekilde takip edin.
ANAHATLARI BELİRLEME
1) Makalenin uzunluğuna karar verin:
Kelime ya da sayfa sınırlamanız var mı, buna göre konuyu en kapsamlı nasıl anlatabileceğinizi planlayın.
2) Kitlenizi düşünün:
Hazırladığınız makaleyi kimler okuyacak, okuma düzeyleri, ilgi alanları ve beklentilerini dikkate almanız gerekir. Örneğin uzman bir akademik kitle için makale yazıyorsanız yaklaşımınız popüler bir dergi için makale yazmanızdan çok daha farklı olacaktır.
3) Makalenizi özetleyin:
Resmi olarak yazmaya başlamadan önce makalenizin bir taslağını yazın. Örneğin girişte konu, önemli noktaların özeti ve tez cümlesi olabilir. Destekleyici argümanlar ayrı paragraflara ayrılabilir. Sonuç kısmında ise argümanınızı özetleyebilirsiniz.
4) Kanıtlarınızı desteklemek için tırnak işaretleri ve diğer yöntemleri kullanın:
Muhtemelen söylediklerinizi destekleyen yeterince bilgi bulacaksınız. Bu birisinin kullandığı bir ifade ya da bir makalenin içindeki bir cümle olabilir. Alıntıladığınız cümlenin tırnak işareti içinde olmasına dikkat edin. Yaptığınız alıntılar konusunda seçici olun ve en kapsamlı olanını seçin. Çok fazla alıntı yapmayın. Bu okuyucunuzda kendi malzemenizi destelemek yerine başkalarının yazdıklarının arkasına sığındığınız imajı yaratır.
MAKALENİZİ YAZMAK
1) Girişinizi yazın
Çarpıcı bir giriş paragrafı, okuyucunuzu bağlamak için çok önemlidir. İlk birkaç cümle içinde okuyucu makalenizin bütünüyle okunmaya değer olup olmadığını değerlendirecektir. Bir makale başlatmanın birkaç yolu vardır bunlardan bazıları şunlardır:
*Bir fıkra anlatmak.
*Bir röportaj konusundaki alıntıyı kullanma.
*Bir istatistikle başlayarak.
*Durumun düz gerçekleriyle başlayarak.
2)Ana hatlarınızı takip edin
Makalenizi taslak formunda hazırladınız ve bu, sağlam ve tutarlı bir makale yazmaya odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ana hat, ayrıntıların birbirine nasıl bağlandığını hatırlamanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca, belirli alıntıların yaptığınız belirli noktaları nasıl desteklediğini de hatırlatacaksınız. Ancak esnek olun. Bazen yazdığınızda, akış anahattınızdan farklı bir şekilde anlamlıdır. Bu şekilde daha iyi okunuyorsa, parçanızın yönünü değiştirmeye hazır olun.
3)Uygun bağlam verin
Okuyucunuzun konunuz hakkında sizin kadar çok şey bildiğini varsaymayın. Konuyu anlamak için okuyucunuzun ihtiyaç duyduğu arka plan bilgileri türlerini düşünün. Makalenin türüne bağlı olarak, destekleyici kanıtınıza geçmeden önce arka plan bilgileri içeren bir paragraf verebilirsiniz.
4)Açıklama ile gösterin
Okuyucuya yazdıklarınız hakkında iyi bir resim vermek için anlamlı ve açıklayıcı bir dil kullanın. Açıklayıcı fiilleri ve kesin sıfatları dikkatlice seçin.
5)Geçişleri dahil edin
Her bir fikri, makalenizle uyumlu bir parça olarak okunacak şekilde geçişlerle ilişkilendirin. Her yeni paragrafı, önceki paragrafa bağlayan bir geçişle başlatın. Örneğin;
“ancak…”
“başka bir önemli nokta…”
“hatırlanması gereken…” gibi kelimeleri veya kelime öbeklerini kullanın.
6)Tarza ve yapıya dikkat edin
Yazdığınız makalenin türü için anlamlı olan bir stil ve yapıyla yazmak isteyeceksiniz. Bilgilerinizi onlara sunmak için en iyi yöntemin ne olacağını belirlemek için kitlenizi değerlendirin. Örneğin, bir gazete makalesinde anlatı, kronolojik bir formatta bilgi sunulması gerekecektir. Erişilebilir ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Daha resmi bir dille akademik bir makale yazılacaktır. Nasıl yapılır makalesi daha gayri resmi dilde yazılabilir. Makalenizi yazarken, okuyucunuzu ileriye taşımak için her paragrafın başında güçlü bir "sabitleme" cümlesi kullanın. Ayrıca, cümlelerinizin uzunluğunu hem kısa hem de uzun olarak değiştirin. Tüm cümlelerinizin aynı kelime uzunluğunda olduğunu fark ederseniz, okuyucunuzun standart bir ritime "yatışması" ve uykuya dalması ihtimali Sürekli olarak dalgalı ve kısa olan cümleler okuyucunuza reklam kopyası yazdığınız izlenimini verebilir iyi düşünülmüş bir makale.
7) Zorlayıcı bir sonuç yazın
Makalenizi dinamik bir sonuçla tamamlayın. Makalenize bağlı olarak, bu okuyucuyu güçlendiren bir sonuç olabilir. Girişinizde bir fıkra veya istatistikle başladıysanız, sonucunuzda bu noktaya yeniden bağlanmayı düşünün. Sonuçlar, okuyucuyu yeni anlayışlara götüren son, kısa somut bir örnek kullandıklarında genellikle daha güçlüdür.
8) Tamamlayıcı materyal eklemeyi düşünün
Grafikler veya diğer tamamlayıcı materyaller ekleyerek okuyucunuzun konunuzu daha net anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, bazı noktalarınızı göstermek için fotoğraflar, grafikler veya Infographics ekleyebilirsiniz. Kenar çubuğu türü bir kutu ile önemli bir noktayı daha da vurgulayabilir veya geliştirebilirsiniz. Bu, konunun bir yönünü daha derinlemesine inceleyen fazladan bir yazıdır. Örneğin, şehrinizin film festivali hakkında yazıyorsanız, filmlerden birini vurgulayan bir kenar çubuğu yazısı ekleyebilirsiniz. Unutmayın, bu malzemeler tamamlayıcıdır. Bu, makalenizin tek başına durması gerektiği anlamına gelir. Grafiklerin, fotoğrafların veya diğer grafiklerin yardımı olmadan yazılarınızın anlaşılabilir, net ve odaklanmış olması gerekir.
ÇALIŞMAYI TAMAMLAMA
1) Çalışmanızı düzenleyin
Makalenizi düzenlemek ve düzeltmek için biraz zaman ayırın. Zaman izin veriyorsa, düzenlemeden önce bir veya iki gün bekleyin. Bu size makalenizden biraz mesafe verecektir. Ardından makalenizi yeni gözlerle görebileceksiniz. Yapmaya çalıştığınız merkezi argümana veya noktaya yakından bakın. Makalenizdeki her şey bu merkezi argümana hizmet ediyor mu? İlgisiz bir paragrafınız var mı? Öyleyse, bu paragraf ana argümanı destekleyecek şekilde elenmeli veya yeniden çerçevelenmelidir. Makaledeki çelişkili bilgileri ortadan kaldırın veya çelişkileri ele alarak çelişkili bilgilerin okuyucularla nasıl alakalı olduğunu gösterin. Bölümleri veya her şeyi gerektiği gibi yeniden yazın. Bunun gibi düzeltmeler tüm makale türleri için yaygındır, bu yüzden başarısız veya yetersiz olduğunuzu hissetmeyin.
2) Yazım yanlışlarını düzeltin
Bir makale iyi yazılmış olsa bile, dilbilgisi hataları veya yazım hataları varsa ciddiye alınmayacaktır. Dilbilginizi temizleyerek yazınızın kuvvetli olduğundan emin olun. Makalenizin basılı bir kopyasını yazdırmak faydalıdır. Hataları yakalamak için bir kalem veya kurşun kalemle geçin. Sonra geri dönün ve bu hataları bilgisayarda düzeltin.
3) Makalenizi kendiniz için yüksek sesle okuyun
Ton, ritim, cümle uzunluğu, tutarlılık, dilbilgisi veya içerik hataları ve zorlayıcı argümanlar için dinleyin. Yazınızı bir müzik parçası, işitsel bir deneyim olarak düşünün ve kaliteyi, güçlü ve zayıf yanları değerlendirmek için kulaklarınızı kullanın. Yüksek sesle okurken kendi hatalarınızı dilbilgisi veya yazı olarak tanımlamak yaygındır; bu, bir başkasından alabileceğiniz geribildirimi azaltabilir.
4)Makalenizi bir başkasına okumasını isteyin
Makaleyi okumak için bir arkadaşınıza, öğretmeninize veya başka bir güvenilir kişiye göstermeyi deneyin.
*Bu kişi anlatmaya çalıştığınız noktaları anlıyor mu?
*Mantıklarınızı takip ediyor mu?
*Bu kişi, göz ardı ettiğiniz hataları ve tutarsızlıkları da yakalayabilir.
5) Bir başlık yazın
Makalenize uygun bir başlık verin. Başlık kısa ve nokta, eğer en fazla 10 kelime kullanarak, eğer. Bir başlık eyleme yönelik olmalı ve hikayenin neden önemli olduğunu aktarmalıdır. Okuyucuları alıp makaleye çekmelidir. Biraz daha fazla bilgi vermek istiyorsanız, bir alt başlık yazın. Bu, manşet üzerine kurulu ikincil bir cümledir.
FİKİR OLUŞTURURKEN
1) Yazmak istediğiniz konuya en uygun makale türünü seçin:
Haber makalesi: 5N 1K olgularını içeren, yakın zamanda oluşmuş haberleri yazmak için kullanılır.
Ana makale: Bilgiyi düz bir haber makalesinden daha yaratıcı ve açıklayıcı bir şekilde sunar. Bir kişi, olgu veya bir yer hakkında olabilir.
Açıklayıcı makale: Bir bilginin nasıl kullanılacağını ya da bir teknik hakkında açıklayıcı direktifler veren makalelerdir.
Profil makalesi: Bir kişinin röportajları ve çalışmaları hakkında yazılan makalelerdir.
2) Konunuz hakkında beyin fırtınası yapın:
Potansiyel konularınızın bir listesini yapın. Tutarlı ve özgün bir makale yazmak için konunuzu mümkün olduğunca daraltın. Kendinize şu soruları sorun:
* Bu konuyla ilgili ilgimi çeken ne?
* Bu konuyla ilgili göz ardı edilen noktalar neler?
* İnsanların bu konuyla ilgili ne bilmesini istiyorsunuz?
3) Merak ettiğiniz bir konuyu seçin :
Yazmayı seçtiğiniz konuyu önemsemelisiniz. Heyecanınızı aktarabilmeniz okuyucuların ilgisini çekecektir. Amacınız makalenizdeki konunun önemsenmesi gerektiğini okuyucuya hissettirmek olmalıdır.
4) Ön araştırma yapın :
Konunuza hiç aşina değilseniz bir ön araştırma yapmanız gerekir. Bunun için Google akademik ve pubmed gibi arama motorlarını kullanabilirsiniz. Olabildiğince çok okuma yapmalısınız. Yerel kütüphaneler, yayınlanan röportajlar ve dergi makalelerinden yararlanabilirsiniz.
5) Konuyu farklı bir açıdan ele alın:
Başkalarının yazdığı bir konuda makale yazıyorsanız konuyu onlardan daha farklı bir şekilde ele almalısınız. Makaleyi nasıl öne çıkarabileceğinizi düşünün.
6) Argüman belirleyin:
Kaliteli bir makale için kaliteli bir argümana ihtiyacınız var. Yazar makalede argümanını destekleyecek kanıtlar bulur. Argümanınızı tek bir cümleyle özetleyin. Örneğin: boyun ağrılarında servikal mobilizasyona ek olarak torakal mobilizasyon da yapılmalıdır. Bu konuya odaklanmanızı kolaylaştırır.
ARAŞTIRMA YAPARKEN
1) Argümanınız hakkında bilgi edinin:
Yaptığınız ön araştırmanın ötesine geçin. Söz konusu temel konuları artıları ve eksileri, uzmanların söylediklerini ve araştırdıklarını öğrenin.
2) Destekleyici kanıtlar toplayın:
Genel argümanınızı destekleyecek bilgiler toplamaya başlayın. Yaklaşık 3-5 sağlam örnek toplamalısınız. Daha fazla kanıt topladıkça hangilerinin daha güçlü olduğunu anlayarak öncelik vereceksiniz.
3) Güvenilir kaynaklar toplayın:
Çevrimiçi araştırma yaparken dikkatli olun. Yalnızca saygın gazeteler, konuyla ilgili uzmanlar, üniversite web siteleri, güvenilir dergiler gibi kaynaklardan yararlanın. Bir kaynağın doğru olduğunu kabul etmeden önce birkaç kaynakla desteklenip desteklenmediğine bakın.
4) Kaynaklarınızı listeleyin:
Kaynaklara atıf yapabilmeniz için nereden aldığınızı mutlaka yazın. Kaynağın bibliyografik bilgileri genellikle yazarın adı, makalenin başlığı, yayın başlığını, yılı, sayfa numarasını ve yayıncıyı içerir. MLA, APA ve Chicago en yaygın atıf stillerinden bazılarıdır.
(Pubmed üzerinden alıntı yapma)
(Google Akademik üzerinden alıntı yapma)
5) İntihalden kaçının:
Doğrudan başka bir kaynaktan metin kopyalamayın. Bunun yerine bu metni yeniden ifade edin veya bir alıntı ekleyin. Bir makaleden not alırken de hangi yazının size ait olmadığını dikkatli bir şekilde takip edin.
ANAHATLARI BELİRLEME
1) Makalenin uzunluğuna karar verin:
Kelime ya da sayfa sınırlamanız var mı, buna göre konuyu en kapsamlı nasıl anlatabileceğinizi planlayın.
2) Kitlenizi düşünün:
Hazırladığınız makaleyi kimler okuyacak, okuma düzeyleri, ilgi alanları ve beklentilerini dikkate almanız gerekir. Örneğin uzman bir akademik kitle için makale yazıyorsanız yaklaşımınız popüler bir dergi için makale yazmanızdan çok daha farklı olacaktır.
3) Makalenizi özetleyin:
Resmi olarak yazmaya başlamadan önce makalenizin bir taslağını yazın. Örneğin girişte konu, önemli noktaların özeti ve tez cümlesi olabilir. Destekleyici argümanlar ayrı paragraflara ayrılabilir. Sonuç kısmında ise argümanınızı özetleyebilirsiniz.
4) Kanıtlarınızı desteklemek için tırnak işaretleri ve diğer yöntemleri kullanın:
Muhtemelen söylediklerinizi destekleyen yeterince bilgi bulacaksınız. Bu birisinin kullandığı bir ifade ya da bir makalenin içindeki bir cümle olabilir. Alıntıladığınız cümlenin tırnak işareti içinde olmasına dikkat edin. Yaptığınız alıntılar konusunda seçici olun ve en kapsamlı olanını seçin. Çok fazla alıntı yapmayın. Bu okuyucunuzda kendi malzemenizi destelemek yerine başkalarının yazdıklarının arkasına sığındığınız imajı yaratır.
MAKALENİZİ YAZMAK
1) Girişinizi yazın
Çarpıcı bir giriş paragrafı, okuyucunuzu bağlamak için çok önemlidir. İlk birkaç cümle içinde okuyucu makalenizin bütünüyle okunmaya değer olup olmadığını değerlendirecektir. Bir makale başlatmanın birkaç yolu vardır bunlardan bazıları şunlardır:
*Bir fıkra anlatmak.
*Bir röportaj konusundaki alıntıyı kullanma.
*Bir istatistikle başlayarak.
*Durumun düz gerçekleriyle başlayarak.
2)Ana hatlarınızı takip edin
Makalenizi taslak formunda hazırladınız ve bu, sağlam ve tutarlı bir makale yazmaya odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Ana hat, ayrıntıların birbirine nasıl bağlandığını hatırlamanıza da yardımcı olabilir. Ayrıca, belirli alıntıların yaptığınız belirli noktaları nasıl desteklediğini de hatırlatacaksınız. Ancak esnek olun. Bazen yazdığınızda, akış anahattınızdan farklı bir şekilde anlamlıdır. Bu şekilde daha iyi okunuyorsa, parçanızın yönünü değiştirmeye hazır olun.
3)Uygun bağlam verin
Okuyucunuzun konunuz hakkında sizin kadar çok şey bildiğini varsaymayın. Konuyu anlamak için okuyucunuzun ihtiyaç duyduğu arka plan bilgileri türlerini düşünün. Makalenin türüne bağlı olarak, destekleyici kanıtınıza geçmeden önce arka plan bilgileri içeren bir paragraf verebilirsiniz.
4)Açıklama ile gösterin
Okuyucuya yazdıklarınız hakkında iyi bir resim vermek için anlamlı ve açıklayıcı bir dil kullanın. Açıklayıcı fiilleri ve kesin sıfatları dikkatlice seçin.
5)Geçişleri dahil edin
Her bir fikri, makalenizle uyumlu bir parça olarak okunacak şekilde geçişlerle ilişkilendirin. Her yeni paragrafı, önceki paragrafa bağlayan bir geçişle başlatın. Örneğin;
“ancak…”
“başka bir önemli nokta…”
“hatırlanması gereken…” gibi kelimeleri veya kelime öbeklerini kullanın.
6)Tarza ve yapıya dikkat edin
Yazdığınız makalenin türü için anlamlı olan bir stil ve yapıyla yazmak isteyeceksiniz. Bilgilerinizi onlara sunmak için en iyi yöntemin ne olacağını belirlemek için kitlenizi değerlendirin. Örneğin, bir gazete makalesinde anlatı, kronolojik bir formatta bilgi sunulması gerekecektir. Erişilebilir ve anlaşılır bir dille yazılmalıdır. Daha resmi bir dille akademik bir makale yazılacaktır. Nasıl yapılır makalesi daha gayri resmi dilde yazılabilir. Makalenizi yazarken, okuyucunuzu ileriye taşımak için her paragrafın başında güçlü bir "sabitleme" cümlesi kullanın. Ayrıca, cümlelerinizin uzunluğunu hem kısa hem de uzun olarak değiştirin. Tüm cümlelerinizin aynı kelime uzunluğunda olduğunu fark ederseniz, okuyucunuzun standart bir ritime "yatışması" ve uykuya dalması ihtimali Sürekli olarak dalgalı ve kısa olan cümleler okuyucunuza reklam kopyası yazdığınız izlenimini verebilir iyi düşünülmüş bir makale.
7) Zorlayıcı bir sonuç yazın
Makalenizi dinamik bir sonuçla tamamlayın. Makalenize bağlı olarak, bu okuyucuyu güçlendiren bir sonuç olabilir. Girişinizde bir fıkra veya istatistikle başladıysanız, sonucunuzda bu noktaya yeniden bağlanmayı düşünün. Sonuçlar, okuyucuyu yeni anlayışlara götüren son, kısa somut bir örnek kullandıklarında genellikle daha güçlüdür.
8) Tamamlayıcı materyal eklemeyi düşünün
Grafikler veya diğer tamamlayıcı materyaller ekleyerek okuyucunuzun konunuzu daha net anlamasına yardımcı olabilirsiniz. Örneğin, bazı noktalarınızı göstermek için fotoğraflar, grafikler veya Infographics ekleyebilirsiniz. Kenar çubuğu türü bir kutu ile önemli bir noktayı daha da vurgulayabilir veya geliştirebilirsiniz. Bu, konunun bir yönünü daha derinlemesine inceleyen fazladan bir yazıdır. Örneğin, şehrinizin film festivali hakkında yazıyorsanız, filmlerden birini vurgulayan bir kenar çubuğu yazısı ekleyebilirsiniz. Unutmayın, bu malzemeler tamamlayıcıdır. Bu, makalenizin tek başına durması gerektiği anlamına gelir. Grafiklerin, fotoğrafların veya diğer grafiklerin yardımı olmadan yazılarınızın anlaşılabilir, net ve odaklanmış olması gerekir.
ÇALIŞMAYI TAMAMLAMA
1) Çalışmanızı düzenleyin
Makalenizi düzenlemek ve düzeltmek için biraz zaman ayırın. Zaman izin veriyorsa, düzenlemeden önce bir veya iki gün bekleyin. Bu size makalenizden biraz mesafe verecektir. Ardından makalenizi yeni gözlerle görebileceksiniz. Yapmaya çalıştığınız merkezi argümana veya noktaya yakından bakın. Makalenizdeki her şey bu merkezi argümana hizmet ediyor mu? İlgisiz bir paragrafınız var mı? Öyleyse, bu paragraf ana argümanı destekleyecek şekilde elenmeli veya yeniden çerçevelenmelidir. Makaledeki çelişkili bilgileri ortadan kaldırın veya çelişkileri ele alarak çelişkili bilgilerin okuyucularla nasıl alakalı olduğunu gösterin. Bölümleri veya her şeyi gerektiği gibi yeniden yazın. Bunun gibi düzeltmeler tüm makale türleri için yaygındır, bu yüzden başarısız veya yetersiz olduğunuzu hissetmeyin.
2) Yazım yanlışlarını düzeltin
Bir makale iyi yazılmış olsa bile, dilbilgisi hataları veya yazım hataları varsa ciddiye alınmayacaktır. Dilbilginizi temizleyerek yazınızın kuvvetli olduğundan emin olun. Makalenizin basılı bir kopyasını yazdırmak faydalıdır. Hataları yakalamak için bir kalem veya kurşun kalemle geçin. Sonra geri dönün ve bu hataları bilgisayarda düzeltin.
3) Makalenizi kendiniz için yüksek sesle okuyun
Ton, ritim, cümle uzunluğu, tutarlılık, dilbilgisi veya içerik hataları ve zorlayıcı argümanlar için dinleyin. Yazınızı bir müzik parçası, işitsel bir deneyim olarak düşünün ve kaliteyi, güçlü ve zayıf yanları değerlendirmek için kulaklarınızı kullanın. Yüksek sesle okurken kendi hatalarınızı dilbilgisi veya yazı olarak tanımlamak yaygındır; bu, bir başkasından alabileceğiniz geribildirimi azaltabilir.
4)Makalenizi bir başkasına okumasını isteyin
Makaleyi okumak için bir arkadaşınıza, öğretmeninize veya başka bir güvenilir kişiye göstermeyi deneyin.
*Bu kişi anlatmaya çalıştığınız noktaları anlıyor mu?
*Mantıklarınızı takip ediyor mu?
*Bu kişi, göz ardı ettiğiniz hataları ve tutarsızlıkları da yakalayabilir.
5) Bir başlık yazın
Makalenize uygun bir başlık verin. Başlık kısa ve nokta, eğer en fazla 10 kelime kullanarak, eğer. Bir başlık eyleme yönelik olmalı ve hikayenin neden önemli olduğunu aktarmalıdır. Okuyucuları alıp makaleye çekmelidir. Biraz daha fazla bilgi vermek istiyorsanız, bir alt başlık yazın. Bu, manşet üzerine kurulu ikincil bir cümledir.