Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MANUEL TERAPİ NEDİR ?
#1

Eklemlerde ya da spinal kortta oluşan blokajı açmak için uyguladığımız manipülasyon, mobilizasyon, traksiyon, derin friksiyon masajı gibi özel tekniklerden oluşan hiç bir cihazdan yardım almadan tamamen elle uygulanan bilimsel tedavi bütünüdür.Elle yapılan tedavi uygulamalarının genel adıdır.

Manuel terapi, kas-iskelet sisteminde yeterli hareket kabiliyeti ve yeterli hareket alanı olmayan eklem rahatsızlıkları olan bireylerde tercih edinilebilir. Bu rahatsızlıklar kişide ağrı, işlev ve duruş hareket bozukluklarına yol açabilir.

Manuel terapi uygulayacak fizyoterapist uygulanacak bölgenin anatomisini, fizyolojisini ve sinir yapılanmasına hakim olmalıdır. Spinal kordun ve tüm eklemlerin kendine özgü fizyolojisi ve anatomik hareketleri vardır. Doğal hareket düzeni bozulan, fonksiyonel kapasiteleri azalmış, baskı ve hasara bağlı ağrılı bölgelere yapılan manuel terapi ile hızlı bir şekilde fonksiyonel işlevselliğini kazandırarak, yapılanma sürecine girer. Hasta bu tedavi esnasında asla ağrı ve acı hissetmez hatta işinde iyi bir ilgi düzeyine ve el maharetine ulaşmış bir fizyoterapistle karşılaşırsa güven duygusu ile birlikte daha gevşemiş bir kas yapısıyla daha iyi sonuçlar elde edilinebilinir.

Manuel terapi kesinlikle yüzeyel bir tedavi yöntemi değildir. Genellikle hastadaki ağrılı bölgenin temelinde fizyolojik özelliğini kaybetmeye başlamış, sertleşerek esnekliği ve hareket kabiliyeti azalmış yada kaybetmiş, damarlarda ki ezilmelerden kaynaklı beslenme problemi yaşıyan, sinir baskısı yada sıkışıklığına bağlı olan ödem ve doku irritasyonu gelişmiş durumlardır. Ağrının yanında hareket kısıtlılığına sebep olan bu sorunlar gündelik yaşamıda oldukça kötü etkilemektedir. Travmatik bir hasardan kaynaklanmasıyla birlikte genellikle gündelik yaşamdaki aktivitelerimizdeki vucudu yanlış kullanma ve postür bozukluklarından kaynaklanır.Bu tedavi yöntemleri genelde eklemleri açıp, sıkışıklık ve baskıdan kurtarmayı amaçlar.


Manuel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamaları içerir:

1-Masaj da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara basınç uygulanır. Uygulanan bu basınç kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokuyu parçalamaya yardımcı olur ve yumuşak dokulardaki ağrıyı azaltır.

2-Farklı hızlarda (yavaştan hızlıya) hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemi kemik ve eklemleri bükmek, çekmek veya kuvveti itmek (hafiften kuvvetliye) ve germek  için kullanılır.

Manuel terapinin avantajları nelerdir?

# Manuel tedavide iyileşme süreci çok hızlıdır. Tedavi süresi de diğer tekniklere göre oldukça kısadır.

# Manuel terapide ilk seanstan itibaren oldukça etkili sonuçlar alınabilir. Ağrı ve gerginlik azalırken hareket yeteneği büyük ölçüde artar.

# Manuel terapide hasarlı bölge direkt olarak elle tedavi edilir. Herhangi bir şekilde alet ve cihaz kullanılmaz.Manuel terapinin hiçbir yan etkisi bulunmaz.

Hangi hastalıklarda kullanılır ?

# Boyun Fıtığı 
# Boyun Düzleşmesi
# Faset Eklem Sendromu
# Fiz Ağrıları
# Menisküs Yaralanmaları
# Fibromiyalji  
# Sinir Sıkışmaları 
# Karpal Tünel Sendromu 
# Bel Kayması 
# Skolyoz
# Donuk Omuz 
# Ginnitus (Kulak Çınlaması)
# Kalça Ağrısı 
# Kasık Ağrısı 
# Siyatik Sinir Sıkışması 
# Topuk Dikeni
# Kalça Protezi Sonrası Ağrıları 
# Hallux Valgus 
# Tenisçi Dirseği
# Golfçü Dirseği

KAYNAKÇA

-FZT. LEVENT DOĞANAY
-FZT. NECDET DÖNER
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi