Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SKOLYOZ
#1

SKOLYOZ

   Herbirimiz skolyozla ilgili gerek sosyal medyadan gerekse haber sitelerinin sağlık köşesinde birkaç haber okumuştur.Belki de okurlarımızdan bazıları sırt,bel ağrıları için geldiği hastanelerde skolyoz şüphesiyle Skolyoz Polikliniğine yönlendirilmiştir.Peki şimdi herkesin dilinde olan ve çağımızda görülme riski oldukça fazlalaşan skolyoz nedir?
   Skolyoz,omurganın sağa ya da sola eğriliğidir.Sağlıklı omurga arkadan baktığımızda dümdüz aşağıya doğru inerken,skolyoz hastalarında omurga sağa ya da sola olacak şekilde tek taraflı hatta bazen hem sağa hem sola olacak şekilde iki taraflı olarak doğru eğilir.

NASIL TEŞHIS EDILIR?
   Bu eğrilikler ilgili doktorun skolyoz röntgeni istemesi;doktor ve fizyoterapistin özel muayenesi ile tespit edilir.Örneğin doktor ya da fizyoterapiste bu şüphe ile yönlendirildiğinizde sizi öncelikle cm ile ifade edilen kareli bir ayna ya da kağıt önüne alır bunun sebebi iki omzunuz da aynı hizada mı diye bakılmasıdır.Daha sonra iki bacak boyunuz metre ile ölçülerek boyları karşılaştırılır.Diyelim ki omuzlarınızda ya da bacaklarınızda boy farkı var.Eğer böyle bir durum varsa sizden Rijidite Testi ya da ADAM'S Testi dediğimiz bir test yapılır.Bu testte el parmaklarınızı ayak parmaklarınıza doğru götürmeniz öne doğru eğilmeniz istenir.Bunun sebebi ise skolyozunuzun yapısal mı fonksiyonel mi olduğuna bakılmasıdır.Eğer öne eğildiğinizde arkadan bakıldığında görülen eğriliğiniz düzelirse fonksiyoneldir yani omurlarınızda herhangi bir rotasyon yoktur.Eğer böyle bir durumdaysanız yapısal skolyozu olanlara göre şanslısınız demektir.Size uygun yapılacak olan fizyoterapi programıyla skolyoz derecenizi azaltabilirsiniz ya da etki eden nedeni ortadan kaldırdığınızda ortadan kalkabilir.Tabiki size verilen egzersizleri düzenli olarak yapmanız,korse gibi verilen tedavi materyallerini düzenli olarak kullanımınız tedavi seyrini olumlu yönde etkileyeceğini unutmayın.Her skolyoz hastasında aynı tedavi yöntemi,aynı egzersizler ve aynı yardımcı materyaller kullanılmaz.Unutmayın ki her hasta kendine özgüdür.Skolyozda tedavi seyrini değiştiren en önemli durum eğriliğinizin derecesidir.Bu dereceyi hesaplayabilmek için ise skolyoz tetkiki istenir.
   Skolyoz grafisi,omuzlarınızı,leğen kemiğinizi ve omurganızın tamamını aynı filme sığdıran ön-arka ve yan olmak üzere 2 yönlü çekilir. Çekildiğiniz skolyoz grafinizde skolyozunuzun derecesi özel açı hesaplamalarıyla belirlenir.Bu açıya Cobb açısı denir.Cobb açısı bizim için ne ifade eder bir bakalım.Eğer hesaplanan açı dereceniz 10 derece ve altındaysa buna skolyoz denilmez spinal asimetriniz var demektir.10 derecenin üstündeyse eğriliğinize skolyoz denilir.
   Grafide bakılan diğer şey ise skolyozunuzun C yani tek taraflı mı yoksa S yani çift taraflı olduğudur.

PEKI HER SKOLYOZ HASTASI AMELIYAT OLUR MU?
   Tabiki hayır.Tedavi seyri kişinin skolyoz derecesine göre değiştiğinden bahsetmiştik.
      *10 derece altındaki eğriliklere spinal asimetri denir.Bu durumlar genellikle geçici postüral bozukluklar sonucu oluşur ve çeşitli egzersizlerle düzeltilmesi nispeten kolaydır.
      *20 derece altındaki eğrilikler gözlem altında tutulur,belirli aralıklarla doktor ve fizyoterapist kontrolü gerekir ve skolyoz yapısına göre egzersiz önerilir.
      *20-40 derece aralığındaki eğriliklerde ise konservatif yöntemler tercih edilir.Tedavi programında egzersiz,çeşitli fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları ve korse yer alır.
      *Lumbal bölge dediğimiz bel bölgesindeki eğrilikler 40 derece;torakal bölge dediğimiz göğüs bölgesindeki eğriliklerin ise 45-50 derece üstündeyse cerrahi düşünülür ve hastayla beraber karar verilir.
   En önemlisi ise tedavide hastanın tedaviyi düzenli olarak uygulaması;egzersizleri doğru,özenli ve düzenli şekilde yapması gerektiği;verilen yardımcı materyallerin düzgün şekilde kullanılması kısaca hastanın tedavisine kendi için özen göstermesinin önemli olduğunu ve tedavi seyrinin çoğunluğunun hastanın değiştireceğini unutmayın.Olumlu sonuçlar almak isterseniz ki bu her hastalıkta geçerlidir tedavinizi sahiplenin.

OMURGA SAĞLIGIMIZ ICIN NE YAPMALIYIZ?
   Gelişim yaşındaki çocuklarda en önemli sorun çanta taşıma sorunudur.Yolda yürüdüğünüzde okuldan çıkan ya da okula giden çocuklara dikkatlice bakın.Genelde çantayla beraber duruşları;omuzlar öne bükülmüş baş önde olacak şekilde yürürler, çantaları uyluk kısmına sarkmış vaziyette durur ve genellikle çantaları taşıyabileceklerinden ağır gözükür.Okul çantasının ağırlığı çocuğun ağırlığının %10-20 sinden ağır olmamalı ve çantanın yüksekliği bel orta hattının 5 cm üzerinde olmalıdır.
   Günlük yaşamda ideal oturuş nasıl olmalıdır diye sorduğunuzda size şunları sıralayabilirim:
      *Özellikle masa başında çalışan biriyseniz kesinlikle ayarlanabilir sandalye tercih edin ve gözünüz ile bilgisayar mesafeniz 60-90 cm arasında olsun.
      *Masa yüksekliğiniz 65-70 cm arasında olmalıdır.
      *Otururken ayaklarınız yere değmeli eğer yere değmeyecek yükseklikte bir sandalyeye sahip değilseniz ayaklarınızın altına bir bar koyabilirsiniz.
      *Kalçalarınız ve diziniz 90 derece bükülü(flexionda) konumda olmalıdır.
      *Masa ve diz arası mesafeniz en az 5 cm olmalıdır.
      *Aklınıza geldikçe duruşunuzu düzeltmeye mesela öne doğru eğik duruyorsanız dik pozisyona gelmeye çalışın.



      Sağlığınıza dikkat ettiğiniz ve kendinizi sevdiğiniz günler dilerim.Başka bilgilerde görüşmek üzere Smile

Etiket:ortopedi,omurga eğriliği,omurga,skolyoz
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi