Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Spinal Stenoz / Dar Kanal: Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri
#1

Spinal Stenoz 
[Resim: w66YuA.jpg]


Spinal stenoz ya da halk arasında Dar Kanal, omurganın daraldığı ve omuriliği sıkıştırmaya başladığı bir durumdur . Bu işlem tipik olarak aşamalıdır. Eğer daralma minimal ise hiçbir belirti görülmez. Çok fazla daralma sinirleri sıkıştırabilir ve sorunlara neden olabilir.

 Lomber spinal stenoz, yaygın bir bacak ve sırt ağrısı kaynağıdır. Omurda, merkezi kanal bölgelerinde, yanal girintide veya nöral foramenlerde bir daralmayı ifade eder. Lateral girinti ve nöral foramen stenoz edildiğinde lomber radikülopati semptomları da gösterilebilir. Prevalansına rağmen, günümüzde lomber spinal stenozun evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımı yoktur ve ayrıca genel kabul görmüş radyolojik tanı kriterleri de yoktur. Lomber spinal stenoz yaşlılarda önemli bir özürlülük nedenidir ve 65 yaş üstü hastalarda spinal cerrahinin en önemli nedenidir. Bu nedenle klinisyenlerin lomber spinal stenozu etkili bir şekilde tanıması ve tedavi etmesi önemlidir.

Spinal stenozun en yaygın nedeni, zamanla eklemlerinize olan kademeli aşınma ve yıpranma olan osteoartrittir. Spinal stenoz yaygındır, çünkü osteoartrit 50 yaşına kadar çoğu insanın omurgasında değişikliklere neden olmaya başlar. Kadınların spinal stenoz gelişme riski erkeklerden daha yüksektir.

[Resim: 6TAXGV.jpg]

Spinal Stenoz Türleri 

Spinal stenoz türleri, omurganın durumunun oluştuğu yere göre sınıflandırılır. Birden fazla türe sahip olmak mümkündür. İki ana spinal stenoz türü şunlardır:

Servikal stenoz. Bu durumda daralma, omurganın boynunuzdaki kısmında gerçekleşir.

Lomber stenoz. Bu durumda, daralma omurganın belinizin alt kısmında gerçekleşir. Spinal stenozun en yaygın şeklidir.

Spinal Stenozun Belirtileri

Birçok insan MRI veya BT taramasında spinal stenoz bulgusu gösterir, ancak semptomları olmayabilir. Oluştuklarında, yavaş yavaş başlarlar ve zamanla kötüleşirler. Semptomlar stenozun yerine ve hangi sinirlerin etkilendiğine bağlı olarak değişir.

Boyunda (servikal omurga)

-El, kol, ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma
-El, kol, ayak veya bacakta zayıflık
-Yürüme ve denge sorunları
-Boyun ağrısı

Alt sırtta (lomber omurga)

Klasik olarak lomber spinal stenoz, uzun süreli ambulasyon, ayakta durma ve lomber ekstansiyonla şiddetlenen ağrı olarak kendini gösterir ve öne fleksiyon ve istirahat ile rahatlar. Nörojenik topallama lomber spinal stenozun önemli bir özelliğidir. Semptomlar tipik olarak iki taraflıdır, ancak genellikle asimetriktir. Hastaların çoğunda bel ağrısı, uyuşma ve karıncalanma mevcuttur. Lomber spinal stenozda uyuşma ve karıncalanma genellikle tüm bacağı ve nadiren sadece tek bir sinir kökü dağılımını içerir. Hastaların yaklaşık yüzde 43'ü halsizlik yaşıyor. Hastalar ayrıca, merdiven çıkarken sırt öne doğru büküldüğünden, üst katta yürümenin alt katta yürümekten daha kolay olduğunu bildirebilir. Hastalar yeni başlayan bağırsak veya mesane disfonksiyonu, eyer anestezisi, bilateral alt ekstremite güçsüzlüğü ve / veya artmış alt ekstremite ile başvurursa, hasta kauda ekina veya konus medullaris sendromları geliştirmiş olabilir.

Lomber spinal stenozdan şüphelenilen hastalarda kapsamlı bir fizik muayene yapılmalıdır. Pasif ve aktif lomber ekstansiyonlu ağrı ortaya çıkabilir. Hastaların üst üste binmiş lomber radikülopatiye sahip olmaları mümkün olsa da, lomber spinal stenozlu hastalarda nörolojik muayenelerin tipik olarak normal olduğu ve hastaların sadece yüzde 10'unun pozitif bir düz bacak kaldırma testi ile başvuracağı unutulmamalıdır. Vasküler topallama benzer şekilde ortaya çıkabileceğinden, pedal darbeleri fizik muayene sırasında da kontrol edilmelidir.

-Bir ayak veya bacakta uyuşma veya karıncalanma
-Bir ayak veya bacakta zayıflık
-Uzun süre durduğunuzda veya yürüdüğünüzde bir veya her iki bacakta ağrı veya kramp, genellikle öne eğildiğinde veya oturduğunuzda hafifler
-Sırt ağrısı
-Ağır vakalarda, bağırsak veya mesane disfonksiyonu (idrar aciliyeti ve inkontinans)

[Resim: LaZJ2Z.jpg]

Spinal Stenozun Nedenleri Nelerdir?

Spinal stenozun en yaygın nedeni yaşlanmadır. Dejeneratif süreçler yaşlandıkça vücudunuzda meydana gelir. Omurganızdaki dokular kalınlaşmaya başlayabilir ve sinirleri sıkıştırarak kemikler büyüyebilir. Osteoartrit ve romatizmal artrit de spinal stenozun oluşmasına neden olabilir. Neden oldukları iltihaplanma omuriliğinize baskı yapabilir.

Omurlarınız arasında amortisör görevi gören diskler yaşla kuruma eğilimindedir. Diskin dış kısmındaki çatlaklar, yumuşak iç malzemenin bir kısmının kaçmasına ve omurilik veya sinirlere baskı yapmasına izin verebilir.

Omuriliğin içinde, omuriliği kaplayan zarların içinde veya omurilik ile omurlar arasındaki boşlukta anormal büyüme oluşabilir. Bunlar nadir görülür ve MRI veya BT ile omurga görüntülemede tanımlanabilir.

Araba kazaları ve diğer travmalar bir veya daha fazla omurda çıkıklara veya kırıklara neden olabilir. Bir omurga kırığından yer değiştirmiş kemik, omurga kanalının içeriğine zarar verebilir. Sırt ameliyatından hemen sonra yakındaki dokunun şişmesi de omurilik veya sinirlere baskı yapabilir.

Dejeneratif spondiloz, lomber spinal stenozun önemli bir etiyolojisidir. Yaşlanma, yıpranma değişiklikleri ve travmalarla, diğer faktörlerin yanı sıra, omurlararası diskler dejenere olabilir ve arkaya doğru çıkıntı yaparak omurların arka elemanlarının daha fazla yüklenmesine neden olabilir. Bu, arka vertebral osteofit oluşumuna, faset hipertrofisine, sinovyal faset kistlerine ve ligamentum flavum hipertrofisine yol açabilir ve bu da spinal stenoza neden olur.

Dejeneratif spondilolistezis, lomber spinal stenozun başka bir nedenidir. Omurgada dejeneratif değişiklikler meydana geldiğinde, pars interartikularis kırılabilir ve ortaya çıkan kararsızlık, omurun ileriye doğru çevrilmesine yol açabilir. Bir omurun bir sonraki vertebral segmentin (en yaygın olarak L4-on-L5) üstündeki yeterli anterior kayması, spinal kanalı daraltarak stenoza yol açabilir.

Yukarıda belirtilen koşullardan daha nadir de olsa diğer edinilmiş durumlar da klinisyen tarafından değerlendirilmelidir. Bunlar arasında yer kaplayan lezyonlar, ameliyat sonrası fibroz ve romatolojik durumların yanı sıra ankilozan spondilit veya yaygın idiyopatik iskelet hiperostozisi gibi diğer iskelet hastalıkları yer alır.
Daha da nadiren, lomber spinal stenoz, mediale yerleştirilmiş fasetlere sahip kısa pediküllere yol açabilen akondroplazi gibi konjenital nedenlere sekonder olabilir.

Stenoza neden olabilecek diğer durumlar şunlardır:

-Omurga kusurlu doğum
-Doğal olarak dar bir omurilik
-Omurga eğriliği veya skolyoz
-Paget'in anormal kemik yıkımına ve yeniden büyümesine neden olan kemik hastalığı
-Bir tür cücelik olan akondroplazi

Spinal Stenoz Nasıl Teşhis Edilir?

Spinal stenoz belirtileri varsa, doktorunuz tıbbi bir öykü alarak, fizik muayene yaparak ve hareketlerinizi gözlemleyerek başlayacaktır . Doktorunuz ayrıca şüpheli bir teşhisi doğrulamak için testler isteyebilir, örneğin: Omurganızın görüntülerini görüntülemek için röntgen , MRI taraması veya CT taraması

Spinal Stenozda Tedavi

Spinal stenoz tedavisi, stenozun konumuna ve belirti ve semptomlarınızın şiddetine bağlıdır.

Durumunuz için en uygun tedavi hakkında doktorunuzla konuşun. Semptomlarınız hafifse veya hiç yaşamıyorsanız, doktorunuz durumunuzu düzenli takip randevuları ile izleyebilir. Evde yapabileceğiniz bazı kişisel bakım önerileri sunabilir. Bunlar yardımcı olmazsa, ilaçlar veya fizik tedavi önerebilir. Diğer tedaviler yardımcı olmadıysa cerrahi bir seçenek olabilir.

Bazı anti-enflamatuar ilaçlar şişlik ve ağrıyı hafifletebilir. Doktorunuz ayrıca kortizon enjeksiyonları önerebilir. Bu anti-enflamatuar ilaç doğrudan spinal stenoz bölgesine enjekte edilir. Kortizon, iltihap ve ağrıyı önemli ölçüde hafifletebilir. Bununla birlikte, etkileri geçici olabilir.

Lomber spinal stenoz tedavisi, semptomları azaltmayı ve fonksiyonel durumu iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Konservatif tedavi, bu durum için birinci basamak tedavidir. Konservatif tedavi seçenekleri arasında fizik tedavi, oral antienflamatuar ilaçlar ve epidural steroid enjeksiyonları bulunur. Standartlaştırılmış bir fizik tedavi rejimi olmamasına rağmen, birçok terapist, postürün düzeltilmesine ve semptomların iyileşmesine yol açabilen core kasların gerilmesi ve güçlendirilmesine odaklanır. Kısa vadeli faydaları olmasına rağmen, lomber epidural steroid enjeksiyonlarının lomber spinal stenoz hastalarında uzun vadede ağrı ve sakatlıkta iyileşme gösterdiği gösterilmemiştir ve tek başına anestetiklerle yapılan epidural enjeksiyonlar ile anesteziklerin karışımı arasında istatistiksel bir fark yoktur. Lomber korseler, ağrının geçici olarak giderilmesi için de denenebilir.

Cauda equina sendromu gibi acil durumlar haricinde, lomber spinal stenoz için cerrahi tedavi genellikle isteğe bağlıdır, çünkü tedavinin amacı nörolojik bozukluğu önlemek yerine işlevi iyileştirmektir. En sık uygulanan cerrahi prosedür laminektomidir. Randomize bir çalışma, laminektomi geçiren hastalarda cerrahi olmayan gruba kıyasla semptomlarda daha büyük bir iyileşme olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, cerrahi ve cerrahi olmayan gruplar arasındaki semptom iyileşmesi zamanla azalır. Füzyonlu laminektomi tipik olarak daha fazla stabilite sağlamak için eşzamanlı spondilolistezli hastalar için ayrılmıştır. Daha az invaziv bir yaklaşım, interspinöz spacer implantasyondur, bu prosedür spondilolistezisi olmayan aralıklı topallama semptomları olan hastalar için uygundur.

Spinal Stenozda Fizyoterapi

Omurga darlığı olan kişilerin ağrıyı azaltmak için daha az aktif hale gelmesi yaygındır. Ancak bu, daha fazla ağrıya neden olabilecek kas güçsüzlüğüne yol açabilir. Bir fizyoterapist size yardımcı olabilecek egzersizleri öğretebilir. 

Kısa bir süre egzersiz yapmadıysanız, günde sadece birkaç dakika olsa bile yavaşça başlayın. İdeal olarak, haftada en az üç kez 30 dakika egzersiz yapmalısınız.

Egzersiz durumunuzu ağırlaştırıyorsa, doktorunuza danışın.

Düzenli hareketin yanı sıra, masaj terapisi sırt kaslarınızı gevşetmeye ve genel rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Kayropraktik manipülasyon başka bir seçenektir, ancak doktorunuza özel durumunuz için iyi bir seçim olup olmadığını sorun.

[Resim: c59VYW.png]

Egzersizler

[Resim: zqnVxM.png]

[Resim: cRsIax.png]

[Resim: gWV0hw.png]

[Resim: c06Lk3.jpg]

[Resim: eMejep.jpg]
[Resim: mvlFWv.jpg]

[Resim: YVypZt.jpg]

Kaynakça

1.Ciol MA, Deyo RA, Howell E, Kreif S. An assessment of surgery for spinal stenosis: time trends, geographic variations, complications, and reoperations. J Am Geriatr Soc. 1996 Mar;44(3):285-90.
2.Kalichman L, Cole R, Kim DH, Li L, Suri P, Guermazi A, Hunter DJ. Spinal stenosis prevalence and association with symptoms: the Framingham Study. Spine J. 2009 Jul;9(7):545-50.
3.Zaina F, Tomkins-Lane C, Carragee E, Negrini S. Surgical Versus Nonsurgical Treatment for Lumbar Spinal Stenosis. Spine. 2016 Jul 15;41(14):E857-68. 
4.Binder DK, Schmidt MH, Weinstein PR. Lumbar spinal stenosis. Semin Neurol. 2002 Jun;22(2):157-66.
5.Yabuki S, Fukumori N, Takegami M, Onishi Y, Otani K, Sekiguchi M, Wakita T, Kikuchi S, Fukuhara S, Konno S. Prevalence of lumbar spinal stenosis, using the diagnostic support tool, and correlated factors in Japan: a population-based study. J Orthop Sci. 2013 Nov;18(6):893-900. 
6.Buser Z, Ortega B, D'Oro A, Pannell W, Cohen JR, Wang J, Golish R, Reed M, Wang JC. Spine Degenerative Conditions and Their Treatments: National Trends in the United States of America. Global Spine J. 2018 Feb;8(1):57-67. 
7.Jinkins JR. Gd-DTPA enhanced MR of the lumbar spinal canal in patients with claudication. J Comput Assist Tomogr. 1993 Jul-Aug;17(4):555-62. 
8.Hall S, Bartleson JD, Onofrio BM, Baker HL, Okazaki H, O'Duffy JD. Lumbar spinal stenosis. Clinical features, diagnostic procedures, and results of surgical treatment in 68 patients. Ann. Intern. Med. 1985 Aug;103(2):271-5. 
9.Katz JN, Dalgas M, Stucki G, Katz NP, Bayley J, Fossel AH, Chang LC, Lipson SJ. Degenerative lumbar spinal stenosis. Diagnostic value of the history and physical examination. Arthritis Rheum. 1995 Sep;38(9):1236-41. 
10.Saifuddin A. The imaging of lumbar spinal stenosis. Clin Radiol. 2000 Aug;55(8):581-94. 
11.Haig AJ, Tong HC, Yamakawa KS, Quint DJ, Hoff JT, Chiodo A, Miner JA, Choksi VR, Geisser ME. The sensitivity and specificity of electrodiagnostic testing for the clinical syndrome of lumbar spinal stenosis. Spine. 2005 Dec 01;30(23):2667-76. 
12.Mazanec DJ, Podichetty VK, Hsia A. Lumbar canal stenosis: start with nonsurgical therapy. Cleve Clin J Med. 2002 Nov;69(11):909-17. 
13.Fukusaki M, Kobayashi I, Hara T, Sumikawa K. Symptoms of spinal stenosis do not improve after epidural steroid injection. Clin J Pain. 1998 Jun;14(2):148-51. 
14.Prateepavanich P, Thanapipatsiri S, Santisatisakul P, Somshevita P, Charoensak T. The effectiveness of lumbosacral corset in symptomatic degenerative lumbar spinal stenosis. J Med Assoc Thai. 2001 Apr;84(4):572-6. 
15.Malmivaara A, Slätis P, Heliövaara M, Sainio P, Kinnunen H, Kankare J, Dalin-Hirvonen N, Seitsalo S, Herno A, Kortekangas P, Niinimäki T, Rönty H, Tallroth K, Turunen V, Knekt P, Härkänen T, Hurri H., Finnish Lumbar Spinal Research Group. Surgical or nonoperative treatment for lumbar spinal stenosis? A randomized controlled trial. Spine. 2007 Jan 01;32(1):1-8. 
16.Chang Y, Singer DE, Wu YA, Keller RB, Atlas SJ. The effect of surgical and nonsurgical treatment on longitudinal outcomes of lumbar spinal stenosis over 10 years. J Am Geriatr Soc. 2005 May;53(5):785-92.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi