Konuyu Değerlendir
  • 1 Oy - 5 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bel Ağrısı Tedavisinde Fizik Tedavi Yaklaşımları
#1

Bel Ağrısı Tedavisinde Fizik Tedavi Yaklaşımları

(Shipton EA. Physical Therapy Approaches in the Treatment of Low Back Pain. Pain Ther. 2018;7(2):127-137. doi:10.1007/s40122-018-0105-x)


Giriş

Bel ağrısı (LBP) dünya çapında giderek artan bir sorun haline gelmiştir [ 1 ]. Yaşlanan ve genişleyen dünya nüfusunun bir sonucu olarak artmaktadır [ 1 ]. Bel ağrısından kaynaklanan sakatlıkla geçen yıllar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde, 1990'dan bu yana %50'den fazla artmıştır [ 1 , 2 ]. Genel olarak sigara, obezite, hareketsiz meslekler ve düşük sosyo ekonomik durumla (düşük yaşam kalitesi ve sınırlı kaynaklarla) ilişkilidir [ 2 ]. Düşük gelirli ve orta gelirli ülkelerde, özellikle sağlık sistemlerinin bu artan yük ile baş edemediği durumlarda, engellilik ve bel ağrısının maliyetleri gelecekte artacaktır [ 2]. Küresel olarak, 2016'da bel ağrısı, engelliliğin toplam 57,6 milyonuna katkıda bulundu [ 3 ].

Bel Ağrısı Klinik Yönergeleri

Kılavuzlar, farmakolojik olmayan ve invazif olmayan yönetimi önermektedir [ 6 ]. Bunlar aktif kalmak için tavsiye sağlanması ve hasta eğitimi ve egzersiz terapisinin kullanımını içerir [ 6 ]. Kılavuzlar düzenli olarak spesifik olmayan bel ağrısı için fiziksel egzersiz kullanımını önermektedir [ 7 ]. Kılavuzlar, görüntüleme, ilaç tedavisi ve cerrahinin ihtiyatlı kullanımını onaylamaktadır [ 8 ].

Bel ağrısı olan hastalar, bir klinik değerlendirme kullanılarak triyajlanabilir [ 9 ]. Bu, radiküler özellikleri tanımak için öykü alma, fizik muayene ve nörolojik testleri içermelidir [ 10 ]. Bel ağrısı olan hastalar, ciddi patolojileri dışlamak için taranmalı ve şüpheleniliyorsa tanısal testler (görüntüleme gibi) yapılmalıdır [ 11 ].
Daha kötü sonuçları tahmin etmek için psikososyal risk faktörleri değerlendirilmelidir [ 10 , 11 ]. Daha basit ve daha az yoğun bir yönetimin gerekli olup olmadığı konusunda hasta ile karşılıklı kararlar alınabilir. 4 hafta sonra düzelme olmazsa ve ciddi bir patoloji veya radikülopatiden şüpheleniliyorsa, uzman konsültasyonu önerilir [ 10 ].
Daha basit yönetim örnekleri, kendi kendine yönetim konusunda rehberlik, aktif kalmak ve yatak istirahatinden kaçınmak için rehberlik, normal aktivitelere dönüş için rehberlik veya bir grup veya bireysel egzersiz programı için yönlendirme içerir [ 7 ]. Bu, kombine bir rehabilitasyon programında manuel veya psikolojik terapilerle birleştirilebilir [ 7 ].

Akut Bel Ağrısının Yönetimi

Ciddi patolojisi olmayan akut, spesifik olmayan bel ağrısı için (kırmızı bayraklar hariç tutulmuştur), gerekli olan tek şey başlangıçta hastaya güvence sağlamak, aktif kalma tavsiyesi ve kendi kendine yönetimdir [ 6 , 7 , 9 , 11 ]. Kendi kendine yönetim, kendi kendine egzersiz yapmayı ve kitapçık okuyarak eğitimi veya bel ağrısı için çevrimiçi eğitime dahil olmayı içerebilir [ 16 ].



Alıntı: Akut bel ağrısının tedavisi (ciddi patoloji olmaksızın)

İlk güvence, aktif kalmak ve yatak istirahatinden kaçınmak için rehberlik ve kendi kendine yönetim konusunda rehberlik sağlama.
Kendi kendine yönetim, kitapçık okumaktan veya bel ağrısı için çevrimiçi eğitime dahil olmaktan kendi kendine egzersiz ve eğitimi içerebilir.
Birincil konservatif tedavi fizik tedavi, egzersizleri, yüzeysel ısıyı ve manuel terapiyi içerebilir.
Normal aktivitelere dönme veya bir bireysel veya grup egzersiz programı için yönlendirme rehberliği.
Farmakolojik tedaviler arasında nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) ve kısa süreler için zayıf opioidler (parasetamol önerilmez) bulunur.
İlerleme 7-14 gün içinde gözden geçirilmelidir.


Önerilen birincil konservatif fizik tedavi tercihleri manuel terapi, egzersiz ve yüzeysel ısıyı içerir [ 17 ]. Ağrı için düşük seviyeli lazer tedavisinin sham lazerden daha etkili olduğuna dair düşük kanıt vardır [ 18 , 19 ]. Sınırlı kanıt, akupunkturun akut bel ağrısı için orta derecede etkili olduğunu göstermektedir [ 18 ]. McKenzie mekanik tanı ve tedavi yöntemi (MDT), hastaları homojen alt gruplara (düzensizlik, disfonksiyon veya postural sendrom) ayırmak için tasarlanmıştır [ 20 ]. Bu, belirli egzersizler ve postüral tavsiyelerle tedaviyi yönlendirmek içindir [ 20]. Akut bel ağrısında, ağrı ve sakatlığı azaltmada MDT'nin diğer rehabilitasyon girişimlerinden üstün olmadığına dair orta ila yüksek kaliteli kanıt mevcuttur [ 20 ]. Bel okulları çeşitli egzersizler ve eğitim yöntemleri kullanır. Akut bel ağrısında bel okulunun hiç tedavi olmamasından daha etkili olduğuna dair çok düşük kaliteli kanıt vardır [ 21 ].

Akut bel ağrısında, farmakolojik tedaviler düşünüldüğünde bunlar, nonsteroid antiinflamatuvar ilaçları (NSAID'ler), iskelet kası gevşeticilerini ve kısa süreler için zayıf opioidleri (parasetamol önerilmez) içerir [ 9 , 10 ].

Akut bel ağrısı için çoğu hasta tedavi ile veya tedavi olmaksızın iyileşir [ 18 ]. Ağrı yararlarının boyutu küçük ila orta düzeydedir ve genellikle kısa vadelidir [ 18 ]. İlerleme 7-14 gün içinde gözden geçirilmelidir [ 7 ]. Normal aktivitelere [ 8 ] geri dönmek için rehberlik verilmeli veya bireysel veya grup egzersiz programı [ 7 ] için sevk yapılmalıdır.

Egzersiz sırasında izin verilen ağrı düzeyi ve egzersiz ilerlemesinin her aşamasında tolere edilen ağrı düzeyi konusunda herhangi bir öneri yoktur [ 6 ]. Birinci basamaktaki hastaların yaşadığı bel ağrısı miktarına dayalı olarak egzersizlerin farklılaştırılmasının etkisini incelemek için yakın zamanda sistematik bir gözden geçirme protokolü yayınlanmıştır [ 6 ].

Özetle, kılavuzlar, eğitim ve kendi kendine yönetimi içeren erken dönem farmakolojik olmayan tedaviyi ve semptomları devam edenlere psikolojik programların eklenmesiyle normal aktivitelere ve egzersize yeniden başlamayı önermektedir [ 8 ].


Fiziksel Tedavi Tercihleri

Bel ağrısında kılavuzlar (yukarıda belirtildiği gibi) yatak istirahatinden kaçınmayı ve her zamanki gibi aktivitelere devam etmeyi teşvik eder [ 22 ]. Fiziksel tedavilerin amacı işlevi iyileştirmek ve engelliliğin kötüleşmesini önlemektir [ 8 ]. Kronik bel ağrısında egzersiz tedavisi birinci basamak tedavi haline gelmiştir ve rutin olarak kullanılmalıdır [ 8 ].

Kalıcı sakatlık yaratan ağrı geliştirme risk faktörleri olan hastalarda iyileşme yavaş olursa, erken denetimli egzersiz tedavisi düşünülebilir [ 23 ]. Bel ağrısı 12 haftadan daha uzun sürerse, kademeli bir aktiviteyi kapsayan fiziksel tedaviler veya fonksiyondaki gelişmelere odaklanan egzersiz programları önerilir [ 8 ]. Aslında, 12 haftadan uzun süren bel ağrısında egzersiz, rutin kullanım için düşünülmesi gereken birinci basamak bir tedavidir [ 8 ]. Tüm yeni klinik uygulama kılavuzları, kronik bel ağrısında egzersiz tedavisini onaylamaktadır [ 10 ]. Yine de yapılandırılmış egzersiz programlarına erişim düzensiz kalmaktadır [ 8 ].

Klinik uygulama kılavuzlarında, ihtiyaç duyulan egzersiz programı türleri genel olarak yoga, esneme, hidroterapi egzersizleri, tai chi, McKenzie egzersiz yaklaşımı ve bel okulları ve grup egzersizi bireysel programları veya denetimli ev egzersizleridir. [ 10 ]. Seçim nihayetinde hastaların tercihlerine ve tedavi eden terapistin deneyimine bağlı olabilir [ 10 ]. Egzersiz, merkezi engelleyici yolların aktivasyonu ile ağrının giderilmesini sağlar [ 18 ]. Opioidler, serotonin ve N -metil- d içeren mekanizmalarrostral ventromedial medulladaki aspartat (NMDA) egzersizle ilişkili ağrının giderilmesini uyarır [ 24 ].


Bel ağrısı prevalansı çocuklarda düşüktür ancak ergenlik döneminde artar [ 9 ]. Sistematik bir inceleme, egzersiz bileşenine sahip önleme ve tedavi müdahalelerinin büyük olasılıkla etkili olduğunu bulmuştur [ 14 ].

Bir egzersiz türünün diğerinden üstün olduğunu gösteren hiçbir kanıt yoktur [ 8 ]. Kullanılacak egzersizin türüne karar verirken, kılavuzlar bireysel tercihleri, ihtiyaçları ve yetenekleri kapsamalıdır [ 8 ].
Ciddi patolojisi olmayan kronik belde önerilen birincil konservatif fizik tedavi tercihleri arasında egzersiz, yoga, biofeedback, progresif gevşeme, masaj, manuel terapi ve disiplinler arası rehabilitasyon yer alır [ 17 ]. 



Alıntı: Kronik bel ağrısı (ciddi patoloji olmadan)

Klinik değerlendirme kullanarak triyaj (öykü alma, fizik muayene ve nörolojik testler (radiküler özellikleri tanımak için).
Hastalar, ciddi patolojileri dışlamak için 'kırmızı bayraklar' için taranmalı ve tanısal testler (görüntüleme gibi) yalnızca şüpheleniliyorsa yapılmalıdır.
Daha kötü sonuçları tahmin etmek için hastalar psikososyal risk faktörleri (düşük öz-yeterlik, felaket, hareket etme korkusu gibi 'sarı bayraklar') açısından taranmalıdır.
Bir risk sınıflandırma aracı kullanın.
Eğitim ve kendi kendine yönetimi ve semptomları devam edenlere psikolojik programların eklenmesi (multidisipliner tedaviler) ile normal aktivitelerin ve egzersizin yeniden başlatılmasını içeren, farmakolojik olmayan ve invazif olmayan tedavi tedavisi önerilir.
Birincil konservatif fizik tedavi egzersizleri arasında yürüme, Pilates, tai chi, yoga, aşamalı gevşeme (ve bazı kılavuzlarda masaj ve manuel terapi) bulunur.
Bir egzersiz türünün diğerinden üstün olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok.
Seçim, sonuçta hastaların tercihlerine ve tedavi eden terapistin deneyimine bağlı olabilir.
Çeşitli egzersiz türleri kullanılmalıdır.
Fizik tedavi egzersiz yaklaşımı birinci basamak tedavi olmaya devam etmektedir ve rutin olarak kullanılmalıdır.
Yönlendirme bireysel veya grup egzersiz programı için olabilir.
Pasif fizik tedaviler (masaj, spinal mobilizasyon, akupunktur ve radikülopatili omurga manipülasyonu) genellikle onaylanmaz veya bazı yönergelerde isteğe bağlı.
Pasif yöntemler (dinlenme, ilaçlar) özürlülüğün kötüleşmesi ile ilişkilidir ve önerilmemektedir.
Kullanıldığı takdirde farmakolojik tedaviler, en düşük etkili dozda ve mümkün olan en kısa sürede nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID'ler) ve antidepresanları içerir.
Enjeksiyonlar, denervasyon prosedürleri ve ameliyat kullanımı genellikle onaylanmaz.
4 hafta sonra düzelme yok veya patoloji veya radikülopatiden şüpheleniliyor ise uzman konsültasyonuna başvurulur.


Radikülopatili spinal ağrıda egzersiz ve spinal manipülasyon kullanılabilir [ 17 ]. Bununla birlikte, bazı kılavuzlar pasif tedavilerin kullanımını desteklemez veya diğer tedavilere yanıt vermeyen hastalarda bunları isteğe bağlı hale getirmez [ 26 ]. Bunlar masaj, spinal manipülasyon veya mobilizasyon ve akupunkturu içerir [ 26 ].

Kısa dalga diatermi, interferansiyel akım, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), sırt destekleri, traksiyon ve ultrason gibi diğer pasif fiziksel veya elektriksel yöntemler büyük ölçüde etkisiz bulunmuştur ve önerilmemektedir [ 22 , 27 , 28 ] . Sistematik bir inceleme, yeterli parametrelerin ve değerlendirme zamanlamasının tutarlı bir şekilde rapor edilmediği veya kullanılmadığı mevcut çalışmaların düşük kalitesinden dolayı TENS'in etkilerini belirlemek için yüksek kaliteli randomize kontrollü çalışmaların (RCT'ler) gerekli olduğunu göstermiştir [ 29 ].

Psikososyal Etmenlerle İlişki

Sırt ağrısının fizyoterapistler tarafından tedavisinde öz-yeterlik, felaket, hareket etme korkusu, ağrı ve sakatlık sonuçları gibi psikososyal faktörlerle bir ilişki vardır [ 30 ]. Yakın tarihli bir sistematik derleme, fizyoterapistler tarafından tedavi edilen kronik bel ağrısı hastalarında ağrı ve özürlülük sonuçlarındaki değişimle ilişkili psikososyal faktörlere baktı [ 30 ]. Öz yeterlik, felaket ve hareket etme korkusu gibi psikososyal faktörler ile ağrı ve sakatlık sonuçları arasında bir ilişki bulundu [ 30 ].

Pilates

Kontrollü hareket, nefes alma ve esnemeye odaklanan bir egzersiz sistemi Pilates [ 31 ] olarak bilinir . Sistematik bir literatür incelemesi (Sistematik İncelemeler ve Meta Analizler için Tercih Edilen Raporlama Öğeleri veya PRISMA kılavuzları kullanılarak) yayınlanmıştır. 23 çalışmayı içeriyordu (2005 ile 2016 arasında yayınlandı) [ 31 ]. Son 5 yıldaki çoğu klinik çalışma, Pilates'in ağrıyı ve sakatlığı azaltmak gibi istenen sonuçlarla sonuçlanan etkili bir rehabilitasyon aracı olduğunu bulmuştur [ 31 ].

Yoga

Bir Cochrane sistematik incelemesi, ağrıda hafif bir azalma ile kronik spesifik olmayan bel ağrısı için yoga kullanıldığında hafif bir fonksiyonel iyileşme gösterdi; klinik iyileşme şansını artırdı [ 32 ]. Ancak bazı insanlarda sırt ağrılarını artırdığı bulunmuştur [ 32 ].

Yürüme

Yürümenin avantajı, gerçekleştirilmesinin kolay olmasıdır. Kronik bel ağrısında, müdahale sonrası ve takip vizitlerinde yürümenin sakatlık, ağrı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkinliğini anlamak için dokuz uygun randomize kontrollü çalışmanın bir meta-analizi yapıldı [ 33 ]. Takip süresi, yani kısa vadeli (<3 ay), orta vadeli (3 ile 12 ay arasında) ve uzun vadeli (> 12 ay) verileri analiz etmek için kullanıldı [ 33 ]. Kısa ve orta vadeli takiplerde, yürümenin (düşük-orta kalitede kanıtlarla) özürlülüğü ve ağrıyı azaltmada diğer farmakolojik olmayan müdahaleler kadar etkili olduğu bulunmuş ve önerilmiştir [ 33 ].

Mobilizasyon ve Manipülasyon Tedavileri

2018'de yayınlanan kronik bel ağrısının tedavisinde manipülasyon ve mobilizasyonun sistematik bir incelemesi ve meta-analizi, manipülasyon ve mobilizasyonun ağrıyı azalttığına ve işlevi artırdığına dair orta kalitede kanıtlar buldu [ 34 ]. Manipülasyon, mobilizasyondan daha etkili görünmektedir, ancak her ikisi de güvenli olarak bildirilmiştir[ 34 ].

Teknoloji Destekli Egzersiz Terapisi

Elektromiyografi geribildirimi (EMG-FB) gibi teknolojik sistemler, teknoloji destekli egzersiz terapisi (TSET) sağlar ve bel ağrısı için egzersiz terapisine fayda sağlamak üzere ilerletilmiştir [ 36 ]. Bel ağrısı olan hastalarda, yakın tarihli bir sistematik inceleme TSET'in ağrı, sakatlık ve yaşam kalitesini iyileştirdiğini bulmuştur [ 36 ]. Bununla birlikte, çoğu teknoloji için, yalnızca sınırlı sayıda RCT mevcuttu ve bireysel teknolojik sistemlerin etkinliği ile ilgili sağlam sonuçlar çıkarılamadı [ 36 ].

McKenzie Metodu Mekanik Tanı ve Tedavi (MDT)

McKenzie Mekanik Tanı ve Tedavi Yöntemi (MDT) değerlendirmesinden elde edilen bilgileri kullanarak, klinisyen düzgün duruşlar ve geçici olarak kaçınılması gereken duruşlarla ilgili spesifik egzersizler ve tavsiyeler yazacaktır [ 20 ]. Kronik bel ağrısı olan hastalarda meta-analiz ile yapılan yakın tarihli bir literatür taraması, MDT'nin ağrı ve özürlülüğü azaltmada diğer rehabilitasyon müdahalelerinden üstün olduğuna, ancak MDT ile karşılaştırmak için kullanılan müdahale türüne bağlı olduğuna dair orta ila yüksek kaliteli kanıtlar buldu [ 20 ].

Bel Okulları

Bel okullarının etkililiğini değerlendiren RCT'lerin yakın tarihli bir Cochrane sistematik incelemesi yapılmıştır [ 21 ]. Düşük kaliteli kanıtlar, okulların orta vadede ve ayrıca uzun vadeli takipte egzersizden daha iyi olmadığını gösterdi  [ 21 ]. Bel okullarının kronik bel ağrısı için etkili olup olmadığı belirsizliğini koruyor. Uzun dönem takipte, çok düşük kaliteli kanıtlar pasif fizyoterapinin okul öncesi eğitimden daha iyi olduğunu gösterdi.

Gebelik

Başka bir meta-analiz, gebelik sırasında ve sonrasında bel ve pelvik kuşak ağrısı için osteopatik manipülatif tedavinin klinik olarak anlamlı faydalar sağladığını bulmuştur [ 37 ]. 2018'de yayınlanan randomize kontrollü çalışmaların (RCT'ler) bir meta-analizi, egzersizin gebelikte bel ağrısı riskini %9 azalttığını gösterdi [ 38 ].

Bel Ağrısı Değerlendirme Ölçütleri

Bel ağrısına ilişkin fikir birliği prosedürleri ve sistematik incelemeler, Roland Morris Engellilik Anketi-24 maddesini (RMDQ-24) ve Oswestry Engellilik Endeksi 2.1a'y en sık kullanılan araçlar olarak göstermektedir. Bu anketller fiziksel işlevi ölçmek için kullanılır [ 39 ]. Fiziksel işlevsellik için en sık kullanılan üçüncü anket, Quebec Sırt Ağrısı Engellilik Ölçeği (QBPDS) idi [ 40 ].

Gelecek Stratejileri

Halk sağlığı programları, halkı bel ağrısının önlenmesi konusunda eğitmelidir [ 8 ]. Bel ağrısını etkisiz hale getirmek için değiştirilebilir risk faktörleri ile başa çıkmak için stratejiler oluşturulmalı ve uygulanmalıdır [ 12 ]. Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde politika yapıcıların bel ağrısının önlenmesini finanse etmesi ve desteklemesi gerekir [ 12 ].

Hastaların doğru zamanda doğru tedaviyi sağlamak için doğru sağlık uzmanlarına danışabilmelerini sağlamak için sağlık bakım yolları geliştirilmelidir [ 12 ]. Sağlık uzmanlarının daha iyi eğitilmesi, tıbbi bakımın gereksiz kullanımını azaltabilir [ 12 ]. En iyi uygulamayı gerçekleştirmek için klinik yollar yeniden yapılandırılmalı ve iş güçlüğünü azaltmaya yönelik müdahaleler hem sağlık hizmetleri hem de mesleki ortamlara dahil edilmelidir [ 8 ].

Ağrının kalıcılığı ve sakatlık riski olan bel ağrısı hastalarının erken tanınması ve uygun eğitiminin sağlanması gereklidir [ 12 ]. Pasif yöntemler (dinlenme, ilaçlar) özürlülüğün kötüleşmesi ile ilişkilidir [ 12 ]. Egzersiz gibi aktif stratejiler, engelliliğin azalmasıyla ilişkilidir [ 12 ].

Uygulama kanıtlarla uyumlu hale getirilmeli ve faaliyet ve işlev (artı iş katılımı) teşvik edilmelidir [ 8 ]. Aktif multidisipliner rehabilitasyonun kullanımı, kendi kendine yönetime ve sağlıklı yaşam tarzlarına odaklanmalı ve işe dönüşe yardımcı olmalıdır [ 12 ].

Bel ağrısı olan hastalarda, fizik tedavi müdahalelerini plasebo ile veya müdahale olmaksızın karşılaştırmak için RCT'lerin bir meta-analizi planlanmıştır [ 46 ]. Birincil sonuçlar ağrı yoğunluğu ve özürlülük olacaktır [ 46 ]. Son olarak, kronik bel ağrısında, fizik tedavi egzersiz yaklaşımı birinci basamak tedavi olmaya devam etmektedir ve rutin olarak kullanılmalıdır [ 8 ].

Kaynakça

1. Clark S, Horton R. Low back pain: a major global challenge. Lancet. 2018;391(10137):2302. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30725-6.
2. Hartvigsen J, Hancock MJ, Kongsted A, Louw Q, Ferreira ML, Genevay S, Hoy D, Karppinen J, Pransky G, Sieper J, Smeets RJ, Underwood M. Lancet low back pain series working group. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet. 2018;391(10137):2356–2367. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30480-X. 
3. GBD 2016. Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 328 diseases and injuries for 195 countries, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet. 2017;390(10100):1211–1259. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32154-2.
4. Henschke N, Lorenz E, Pokora R, Michaleff ZA, Quartey JNA, Oliveira VC. Understanding cultural influences in back pain and back pain research. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1037–1049. doi: 10.1016/j.berh.2017.08.004.
5. van Dongen JM, Ketheswaran J, Tordrup D, Ostelo RWJG, Bertollini R, van Tulder MW. Health economic evidence gaps and methodological constraints in low back pain and neck pain: results of the Research Agenda for Health Economic Evaluation (RAHEE) project. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):981–993. doi: 10.1016/j.berh.2017.09.001. 
6. Jorgensen JE, Afzali T, Riis A. Effect of differentiating exercise guidance based on a patient’s level of low back pain in primary care: a mixed-methods systematic review protocol. BMJ Open. 2018;8(1):e019742. doi: 10.1136/bmjopen-2017-019742.
7. O’Connell NE, Cook CE, Wand BM, Ward SP. Clinical guidelines for low back pain: a critical review of consensus and inconsistencies across three major guidelines. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):968–980. doi: 10.1016/j.berh.2017.05.001.
8. Foster NE, Anema JR, Cherkin D, Chou R, Cohen SP, Gross DP, Ferreira PH, Fritz JM, Koes BW, Peul W, Turner JA, Maher CG, Lancet Low Back Pain Series Working Group Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet. 2018;391(10137):2368–2383. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30489-6. 
9. Almeida M, Saragiotto B, Richards B, Maher CG. Primary care management of non-specific low back pain: key messages from recent clinical guidelines. Med J Aust. 2018;208(6):272–275. doi: 10.5694/mja17.01152.
10. Kamper SJ, Yamato TP, Williams CM. The prevalence, risk factors, prognosis and treatment for back pain in children and adolescents: an overview of systematic reviews. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1021–1036. doi: 10.1016/j.berh.2017.04.003.
11. Strudwick K, McPhee M, Bell A, Martin-Khan M, Russell T. Best practice management of low back pain in the emergency department (part 1 of the musculoskeletal injuries rapid review series) Emerg Med Australas. 2018;30(1):18–35. doi: 10.1111/1742-6723.12907.
12. Buchbinder R, van Tulder M, Öberg B, Costa LM, Woolf A, Schoene M, Croft P, Lancet Low Back Pain Series Working Group Low back pain: a call for action. Lancet. 2018;391(10137):2384–2388. doi: 10.1016/S0140-6736(18)30488-4. 
13. Steffens D, Maher CG, Pereira LS, et al. Prevention of low back pain: a systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2016;176:199–208. doi: 10.1001/jamainternmed.2015.7431.
14. Michaleff ZA, Kamper SJ, Maher CG, Evans R, Broderick C, Henschke N. Low back pain in children and adolescents: a systematic review and meta-analysis evaluating the effectiveness of conservative interventions. Eur Spine J. 2014;23:2046–2058. doi: 10.1007/s00586-014-3461-1.
15. Shiri R, Coggon D, Falah-Hassani K. Exercise for the prevention of low back pain: systematic review and meta-analysis of controlled trials. Am J Epidemiol. 2018;187(5):1093–1101. doi: 10.1093/aje/kwx337. 
16. Mork PJ, Bach K. A decision support system to enhance self-management of low back pain: protocol for the selfBACK Project. JMIR Res Protoc. 2018;7(7):e167. doi: 10.2196/resprot.9379. 
17. Chou R, Côté P, Randhawa K, Torres P, Yu H, Nordin M, Hurwitz EL, Haldeman S, Cedraschi C. The Global Spine Care Initiative: applying evidence-based guidelines on the non-invasive management of back and neck pain to low- and middle-income communities. Eur Spine J. 2018 doi: 10.1007/s00586-017-5433-8. 
18. Chou R, Deyo R, Friedly J, Skelly A, Hashimoto R, Weimer M, Fu R, Dana T, Kraegel P, Griffin J, Grusing S, Brodt ED. Nonpharmacologic therapies for low back pain: a systematic review for an American College of Physicians Clinical Practice Guideline. Ann Intern Med. 2017;166(7):493–505. doi: 10.7326/M16-2459. 
19. Basford JR, Sheffield CG, Harmsen WS. Laser therapy: a randomized, controlled trial of the effects of low-intensity Nd:YAG laser irradiation on musculoskeletal back pain. Arch Phys Med Rehabil. 1999;80:647–652. doi: 10.1016/S0003-9993(99)90167-3.
20. Lam OT, Strenger DM, Chan-Fee M, Pham PT, Preuss RA, Robbins SM. Effectiveness of the McKenzie method of mechanical diagnosis and therapy for treating low back pain: literature review with meta-analysis. J Orthop Sports Phys Ther. 2018;48(6):476–490. doi: 10.2519/jospt.2018.7562.
21. Parreira P, Heymans MW, van Tulder MW, Esmail R, Koes BW, Poquet N, Lin CC, Maher CG. Back schools for chronic non-specific low back pain. Cochrane Database Syst Rev. 2017;8:CD011674. 
22. UK National Institute for Health and Care Excellence. Low back pain and sciatica in over 16 s: assessment and management. November 2016. https://www.nice.org.uk/guidance/ng59. Accessed Nov 7 2017.
23. Chou R, Deyo R, Friedly J, Skelly A, Hashimoto R, Weimer M, Fu R, Dana T, Kraegel P, Griffin J, Grusing S, Brodt E. Noninvasive treatments for low back pain. Rockville: Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2016. Report No: 16-EHC004-EF.
24. Da Silva Santos R, Galdino G. Does exercise increase or decrease pain? Central mechanisms underlying these two phenomena. J Physiol Pharmacol. 2018;69(1):3–13.
25. Ehrenbrusthoff K, Ryan CG, Grüneberg C, Martin DJ. A systematic review and meta-analysis of the reliability and validity of sensorimotor measurement instruments in people with chronic low back pain. Musculoskelet Sci Pract. 2018;35:73–83. doi: 10.1016/j.msksp.2018.02.007.
26. Wong JJ, Cote P, Sutton DA, et al. Clinical practice guidelines for the noninvasive management of low back pain: a systematic review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMA) Collaboration. Eur J Pain. 2017;21:201–216. doi: 10.1002/ejp.931.
27. Stochkendahl MJ, Kjaer P, Hartvigsen J, et al. National clinical guidelines for non-surgical treatment of patients with recent onset low back pain or lumbar radiculopathy. Eur Spine J. 2018;27:60–75. doi: 10.1007/s00586-017-5099-2.
28. Qaseem A, Wilt TJ, McLean RM, Forciea MA, Clinical Guidelines Committee of the American College of Physicians Noninvasive treatments for acute, subacute, and chronic low back pain: a clinical practice guideline from the American College of Physicians. Ann Intern Med. 2017;166:514–530. doi: 10.7326/M16-2367. 
29. Resende L, Merriwether E, Rampazo ÉP, Dailey D, Embree J, Deberg J, Liebano RE, Sluka KA. Meta-analysis of transcutaneous electrical nerve stimulation for relief of spinal pain. Eur J Pain. 2018;22(4):663–678. doi: 10.1002/ejp.1168.
30. Alhowimel A, AlOtaibi M, Radford K, Coulson N. Psychosocial factors associated with change in pain and disability outcomes in chronic low back pain patients treated by physiotherapist: a systematic review. SAGE Open Med. 2018;6:2050312118757387. doi: 10.1177/2050312118757387.
31. Byrnes K, Wu PJ, Whillier S. Is Pilates an effective rehabilitation tool? A systematic review. J Bodyw Mov Ther. 2018;22(1):192–202. doi: 10.1016/j.jbmt.2017.04.008.
32. Wieland LS, Santesso N. A summary of a Cochrane review: yoga treatment for chronic non-specific low back pain. Eur J Integr Med. 2017;11:39–40. doi: 10.1016/j.eujim.2017.03.003. 
33. Sitthipornvorakul E, Klinsophon T, Sihawong R, Janwantanakul P. The effects of walking intervention in patients with chronic low back pain: a meta-analysis of randomized controlled trials. Musculoskelet Sci Pract. 2018;34:38–46. doi: 10.1016/j.msksp.2017.12.003.
34. Coulter ID, Crawford C, Hurwitz EL, Vernon H, Khorsan R, Suttorp Booth M, Herman PM. Manipulation and mobilization for treating chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis. Spine J. 2018;18(5):866–879. doi: 10.1016/j.spinee.2018.01.013.
35. Luomajoki HA, Bonet Beltran MB, Careddu S, Bauer CM. Effectiveness of movement control exercise on patients with non-specific low back pain and movement control impairment: a systematic review and meta-analysis. Musculoskelet Sci Pract. 2018;36:1–11. doi: 10.1016/j.msksp.2018.03.008. 
36. Matheve T, Brumagne S, Timmermans AAA. The effectiveness of technology-supported exercise therapy for low back pain: a systematic review. Am J Phys Med Rehabil. 2017;96(5):347–356. doi: 10.1097/PHM.0000000000000615.
37. Franke H, Franke JD, Belz S, Fryer G. Osteopathic manipulative treatment for low back and pelvic girdle pain during and after pregnancy: a systematic review and meta-analysis. J Bodyw Mov Ther. 2017;21(4):752–762. doi: 10.1016/j.jbmt.2017.05.014. 
38. Shiri R, Coggon D, Falah-Hassani K. Exercise for the prevention of low back and pelvic girdle pain in pregnancy: a meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Pain. 2018;22(1):19–27. doi: 10.1002/ejp.1096.
39. Chiarotto A, Terwee CB, Ostelo RW. Choosing the right outcome measurement instruments for patients with low back pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1003–1020. doi: 10.1016/j.berh.2017.07.001.
40. Chapman JR, Norvell DC, Hermsmeyer JT, et al. Evaluating common outcomes for measuring treatment success for chronic low back pain. Spine. 2011;36:S54e68. doi: 10.1097/BRS.0b013e31822ef74d.
41. Denteneer L, Van Daele U, Truijen S, De Hertogh W, Meirte J, Stassijns G. Reliability of physical functioning tests in patients with low back pain: a systematic review. Spine J. 2018;18(1):190–207. doi: 10.1016/j.spinee.2017.08.257. 
42. Hodder RK, Wolfenden L, Kamper SJ, Lee H, Williams A, O’Brien KM, Williams CM. Developing implementation science to improve the translation of research to address low back pain: a critical review. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1050–1073. doi: 10.1016/j.berh.2017.05.002. 
43. Machado GC, Pinheiro MB, Lee H, Ahmed OH, Hendrick P, Williams C, Kamper SJ. Smartphone apps for the self-management of low back pain: a systematic review. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):1098–1109. doi: 10.1016/j.berh.2017.04.002. 
44. Mansell G, Hall A, Toomey E. Behaviour change and self-management interventions in persistent low back pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2016;30(6):994–1002. doi: 10.1016/j.berh.2017.07.004.
45. Bruyère O, Demoulin M, Brereton C, Humblet F, Flynn D, Hill JC, Maquet D, Van Beveren J, Reginster JY, Crielaard JM, Demoulin C. Translation validation of a new back pain screening questionnaire (the STarT Back Screening Tool) in French. Arch Pub Health. 2012;70(1):12. doi: 10.1186/0778-7367-70-12.
46. Almeida MO, Saragiotto BT, Maher CG, Pena Costa LO. Influence of allocation concealment and intention-to-treat analysis on treatment effects of physical therapy interventions in low back pain randomised controlled trials: a protocol of a meta-epidemiological study. BMJ Open. 2017;7(9):e017301. doi: 10.1136/bmjopen-2017-017301.
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi