Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KİNEZYO BANTLAMA
#1

KİNESİO BANTLAMA
DR. KENZO KASE; chiropractic doktoru, akupunkturist ve moksibüsyon terapisti’dir. Dr.kenzo kase 1970’lerin sonlarında Japonya’daki ‘’SPORTS MEDİCİNE AND REHABİLİTATİON CLİNİC’’ için geliştirmiş olduğu; esnek, uzun süre ciltte kalabilen bantların kullanıldığı terapötik bantlama metodudur.
 DR. KENZO KASE, seans bittikten sonra, bir sonraki seansa kadar hastaların vücudunda iyileşmeyi kolaylaştırmak ve hastaların tedavideki faydalarının uzun sürmesinin bir yolunu arıyordu. Terapist, hastaya sürekli etki edebilme amacıyla kinezyobant geliştirildi. Bu bant, yapışkan kısmında nanoteknolojik özellikle parmakizi etkisi yaratabiliyor.
Kinesiobant metodu 2017’ye kadar ULUSLARARASI KİNEZYO BANTLAMA DERNEĞİ tarafından yürütülmekteydi. Günümüzde ise KİNEZYO ÜNİVERSİTESİ koordine etmektedir.
 
KİNESİO BANT YAPISI:
%100 pamuktan oluşur. Elastik fibrillerden oluştuğu için elastisite oranı %135 civarındadır. Her yöne esneyebilir. Sadece uzunlamasına gerilir. Latex içermez. Kağıdına %10 gerim uygular. %100 tıbbi akrilik yapıştırıcıdır. Hava ve su geçişine izin verir. İnsan derisinin dokusunu ve elastikiyetini taklit eser. Tam eklem hareket açıklığına izin verir. Hipoalerjeniktir. Isı aktive edici özelliktedir. Yoğun egzersiz, duş veya yüzme sırasında takılabilir. Günlerce dayanır. Kolayca kurur. Renk çeşitleri vardır ama bantlar arasında yapısal fark yoktur.
                  [Resim: ITFA.jpg]

BANT TEMEL OLARAK ETKİ ETTİĞİ 5 FİZYOLOJİK SİSTEM;

1.     Deri; dermis ve epidermis üzerine ayrı ayrı etki sağlar. Us görüntü sonuçlarında, bant 8 ve üzeri parçaya kesilirse epidermise; 5-8 parçaya kesildiğinde ise dermise daha fazla etki ettiği görülmüştür. Kısaca; bant ne kadar kalın kesilirse o kadar derine ekti etmektedir. Patolojik dokudaki baskı dermişte belirli dokulara etki eder. Kinezyobant deri üzerine uygulandığında dokuda kıvrımlar meydana getirir. Bu kıvrımlar epidermisi dolasıyla dermisi yukarı kaldırır. Dermiste boşluk oluşur ve basıncın azalmasıyla beraber; nonsiseptörlerin uyarılması engellenir, kan ve lenf yollarında homeostazis düzenlenmiş olur. Ayrıca bant MS yoluyla serebral duysal kortekse uyarı yollar. Duysal alanların uyarılmasıyla komşu motor alanların etkilenimi de mümkün. Böylece bantlama ile duysal-motor korteks etkileşimini uyarmış oluruz.   
          
                                         [Resim: YeFvos.jpg] 
 
2.    Fasya; vücudun tümünde bütünlüğe sahip, 3 düzlemde harekete izin veren bağ doku katmanıdır. Patolojik bölgede fasya bütünlüğü bozulmuştur veya hareketliliği azalmıştır. Kinezyobantlama ile amaç o bölgede Fasyanın fizyolojik düzgünlüğünü sağlamaktır. Düzgünlük sağlanınca iyileşme süreci hızlanabilir.
 
3.    Kas; terapist bantlama ile kası optimal uzunluk/gerim oranına getirebilir. Kasta uygun düzeyde aktin-miyozin köprüsü açığa çıkar. Bu sayede istenilen optimal kuvvet kasta meydana gelir. Kas desteklenmiş ve stimüle edilmiş olur. Dolaşımın düzelmesiyle atık maddelerin daha hızlı uzaklaştırılmasıyla yorgunluk azalır.
 
4.    Eklem; fasyada olduğu gibi uygun kinezyo bantlama ile fizyolojik yapı desteklenir. Eklemin biyomekaniği düzeltilip korunmuş olur. Agonist-antagonist yapıları dengeler. Ayrıca bantlama ile hareket esnasında kinestetik farkındalık arttırılır.
 
5.    Dolaşım sistemleri; uygulandığı bölgece interstiyal lenfatik sıvı akımını arttırır ve dokular arası sıvı değişimine yardımcı olur.  Patolojik yerde sıcaklığı ve ödemi azaltır. Dermişteki basınç azalınca tıkanmış alanlardaki yolları açar. Yapılan bir çalışmada kinezyo bantama, meme kanserine bağlı lenfödem hastalarında DLT tedavisindeki bandaj uygulamasının yerini alabileceği belirtilmiş.
 
ENDİKASYONLARI:
·       Skolyoz
·       Tendinit,
·       Kas-iskelet travmalarında,
·       Oa,
·       Eklemlerde ağrıya yol açan mekanik sorunlar,
·       Kas spazmı,
·       Yumuşak doku problemleri,
·       Kas güçsüzlükleri gibi pek çok hastalıkta kinezyo bantlama tekniği post-op, nörolojik, ortopedik, lenfatik durumlarda kullanılabilir. Yaralanmaların önlenmesi veya rehabilitasyonun fazlarında (akut, subakut, kronik) diğer tedavi metotlarıyla kullanılabilen bir ajandır.
 
KONTRAENDİKASYON
·       İnfekte cilt üzerine,
·       Yanıklara,
·       Akut dvt,
·       Açık yaralara,
·       Malign doku üzerine uygulanmamalıdır.
·       Bazen Poliakrilat yapıştırıcıya veya boyaya karşı alerjik reaksiyonlar gelişebilir.  Bant çıkarılmalıdır
 
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
Diabetes mellitus, karotid arterde boyundaki baroreseptörler
Üzerine, renal yetmezlik, doğumsal kalp yetmezliği, hamilelerde karnın doğrudan üzerine uygulamalar ve hassas ciltlerde dikkatli olunmalıdır.
Ayrıca sporcularda sprey tipi yapıştırıcılarla bandın yapışmasına ek sağlanabilir. Ama çıkarılması zordur.
                                          [Resim: xt1WImC.png]

KİNEZYO BANTLAMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Uygulanacak bölge nemden ve yağdan temizlenmelidir. Bölgede fazla miktarda kıl bulunması durumunda yapışma oranı düşeceğinden tıraş edilmesi gerekir. Optimal yapışma düzeyine bant yapıştıktan 25-30 dakika sonra ulaşır. Bandın çıkmasına sebep olabilecek hareketlerden uzak durulmalıdır.

KİNEZYO BANTLAMADAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:
Kişi kendi çıkarmak istediğinde sensoriyel uyarıya vasküler yanıt olarak bölgede kanlanma ve mekanik tahrişi sık görülen yan etkidir. Uygun olanı terapist tarafından yöntemine göre çıkarılmasıdır.
[Resim: slide_3.jpg][Resim: vZIQh2G0.jpg]

KİNEZYO BANTLAMA TEKNİKLERİ:

1.    Kas Tekniği: mekanoreseptörleri uyarmak amaç. Bant başlangıç kısmına doğru çekim sağlar. Kasın origosundan insersiyosuna doğru yapıştırılırsa bant, kas kasılmasın fasilite edecektir. Eğer bant, insersiyodan origoya doğru yapıştırılırsa inhibe edecektir kası.
 
2.    Mekanik Koreksiyon Tekniği: eklemlerde sıkça kullanılan bu teknikte amaç eklemi fizyolojik pozisyonuna pozisyonlamak. Mekanik olarak repozisyonlanan eklem hareket sırasında da uygun pozisyonunu korur. Eklemin patolojik hareketleri inhibe edilmiş olur.
 
3.    Fasya Koreksiyon Tekniği: hareketi sıfırlanan fasyanın bantlama ile hareketi yönlendirilebilinir veya hareketi ortaya çıkarıla bilinir. Buun için bantlama uygulanırken hem dokuya hem de banda osilasyonlar yapmak yeterlidir.
 
4.    Space Koreksiyon Tekniği: Kinesiobant, kıvrımlar sayesinde dermiste boşluk oluşturur dolasıyla doku üzerine uygulanan fazla basınç kalkar ki bu teknikte temel amaç da budur. Ağrıların lokal olduğu yerlerde kullanılır.
 
5.    Ligament/Tendon Koreksiyon Tekniği: Bant, deri yoluyla doku üzerindeki normal gerimi algılasın diye beyne uyarı yollar. Doku üzerindeki stresi azaltarak yaralanmış eklem ya da kasa destek olur.
 
6.    Fonksiyonel Koreksiyon Tekniği: hareket temelli bir tekniktir. Yanlış hareketler limitlenir ya da amaçlanan harekete yardım eder. Hipermobiliteyi önler.
 
7.    Dolaşımsal/Lenfatik Koreksiyon Tekniği: ödem gibi durumlarda oldukça etkilidir. Kanalların açılmasını sağlar.

Lateral Epikondilit
1.adım: dirsek hafif bükülüyken x şeklinde kesilmiş bant, lateral Epikondilit üzerine yapıştırılır.
2.adım : 2.bant (ı şeklindeki) ise tabanı X bandın üzeri olacak şekilde yapıştırılır. Kuyruk kısmı avuç içine denk getirilir.
                             [Resim: 27hC.png]

[Resim: 5vIXod.png] [Resim: epiVz.png]

KAYNAKÇA
·        Kase K, Stockheimer K. Kinesio Taping for Lymphoedema and Chronic Swelling. 2006, Kinesio USA, LLC.
·        Özünlü Pekyavaş N, Baltacı YG. Alt Ekstremite Yaralanmalarında Rehabilitasyon, Bölüm adı: Bantlama Prensipleri- Teknikler (2017), Hipokrat Yayınevi, Editör: Bayrakcı Tunay V, Erden Z, Yıldız C, Basım Sayısı:1, Sayfa Sayısı 766, ISBN: 978-605-9160-61-2.
·        Kocyigit F, Turkmen MB, Acar M, Guldane N, Kose T, Kuyucu E, Erdil M. Kinesio taping or sham taping in knee osteoarthritis? A randomized, double-blind, sham-controlled trial. Complementary Therapies in Clinical Practice. 2015;21:262-7.
·        Guner S, Alsancak S, Koz M. Effect of two different kinesio taping techniques on knee kinematics and kinetics in young females. J Phys Ther Sci 2015;27: 3093–3096.
·        Yoshida A, Kahano L. The effect of kinesio taping on lower trunk range of motions. Res Sports Med Print. 2007; 15: 103-112
·        Słupik A, Dwornik M, Białoszewski D. Effect of Kinesio taping on bioelectrical activity of vastus medialis muscle. Ortop Traumatol Rehabil. 2007; 9 (Preliminary report): 644-651
·        Özünlü Pekyavaş N. Kinezyo Bantlama Nedir (2018), e-sağlık dergisi, Vize Yayınevi, Editör: Aksu Yıldırım S. Cilt Sayısı:4, ISSN:2547-9997
·        https://kinesiotaping.com/

Fzt.EnsarYeşiltepe
Bul
Alıntı
#2

[Resim: rtlr8hh.PNG]
Ön Boyun Uygulaması

[Resim: l84kfj1.PNG]
Omuz ( Deltoid ) Uygulaması

[Resim: 5ouhclu.PNG]
SKM Uygulaması

[Resim: f72z23t.PNG]

[Resim: eao5yt6.PNG]
Boyun + Omuz Uygulaması ( Trapez )

[Resim: ev4jwzx.PNG]
[Resim: lapm7ya.PNG]
Karpal Tünel Uygulaması

[Resim: 5v6k8j8.PNG]
Parmak Uygulaması

[Resim: ldxzdnr.PNG]
Medial Epikondilit Uygulaması

[Resim: r25fwho.PNG]
Ön Kol - Ekstansor Kaslar- Uygulaması

[Resim: dt711jy.PNG]
Abdominal Uygulama
[Resim: 4m3acfm.PNG]
Oblik Kaslara Yönelik Uygulama

[Resim: 4coksfn.PNG]
Pektoral Uygulama
[Resim: agdnz9v.PNG]
Bel Uygulaması

[Resim: rawfx4l.PNG]
Serratus Anterior Uygulaması
[Resim: lgokzyt.PNG]
Latissimus Dorsi Uygulaması

[Resim: 7fu8493.PNG]
Quadriceps Uygulaması

[Resim: f1q2p9u.PNG]
Adduktör Uygulaması

[Resim: jncw54i.PNG]
Gluteal Uygulama
Bul
Alıntı


Foruma Git:


Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi